Wspomnienie lata – muffinki z jeżynami i białymi malinami
Cześć,
Nadrabiając powoli moją nieobecność na blogu przez ostatnie pare miesięcy i wspominając lato, zamieszczam przepis na muffinki z jeżynami i białymi malinami.
Składniki (na ok. 16 muffin):
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki cukru kryształu,
- 2/3 szklanki mleka (użyłam 2%-wego),
- 1/4 szklanki oleju,
- 2 jajka,
- 2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii,
- skórka starta z jednej cytryny,
- garść jeżyn do dekoracji,
- 2 garście białych malin do dekoracji.
Making-of:
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy skórkę z cytryny oraz cukier i mieszamy.
- W drugiej misce roztrzepujemy żółtka. Dodajemy mleko, olej oraz ekstrakt. Dodajemy masę do mieszanki z mąką i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
- Białka ubijamy. Następnie dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do 2/3 wysokości foremek, we wierzch lekko wciskamy owoce. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego! :)
Gosia
Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:
E-mail (wymagane) (Adres nie będzie widoczny) Podpis (wymagane) Witryna internetowaKomentujesz korzystając z konta WordPress.com. ( Log Out / Zmień )
Komentujesz korzystając z konta Twitter. ( Log Out / Zmień )
Komentujesz korzystając z konta Facebook. ( Log Out / Zmień )
Komentujesz korzystając z konta Google+. ( Log Out / Zmień )
AnulujConnecting to %s