Wrapy z indyka - szybki obiad nie tylko dla fitness fanów
Wrapy z indyka.
Wrapy z indyka - idealny wybór na szybki i zdrowy posiłek.
Szukasz pomysłu na szybki, zdrowy i smaczny posiłek? Wrapy z indyka to idealna opcja na lunch w pracy, lekką kolację czy pożywną przekąskę. Łączą w sobie delikatne mięso z indyka, świeże warzywa i wyraziste dodatki, tworząc pełnowartościowy i smaczny posiłek.
Co sprawia, że wrapy z indyka są tak wyjątkowe?
Wrapy z indykiem to połączenie bogatych w białko kawałków indyka z chrupiącymi warzywami i smakowitymi sosami, wszystko zawinięte w miękki placek tortilli. To danie jest nie tylko smaczne, ale i elastyczne - można dostosować składniki do swoich preferencji smakowych i dietetycznych.
Składniki na wrapy z indyka:
- 4-6 placki tortilli
- 400g filetu z indyka, pokrojonego w paski lub kostkę
- 1 mała główka sałaty lodowej
- 2 średnie pomidory
- 1 mały ogórek
- 1 czerwona papryka
- opcjonalnie: cienko pokrojona czerwona cebula
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, czosnek w proszku
Jak wykonać wrapy z indyka?
- W misce wymieszać 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, czosnek, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku. Dodać mięso z indyka, wymieszać i odstawić do zamarynowania na 30 minut.
- Rozgrzać patelnię i smażyć indyka na średnim ogniu, aż będzie w pełni ugotowany i złocisty.
- Umyć i posiekać sałatę lodową. Pomidory i ogórka pokroić w cienkie plasterki lub kostkę. Z papryki usunąć nasiona i pokroić w cienkie paski.
- Podgrzać tortille na suchej patelni, aby stały się elastyczne. Na środku tortilli ułożyć warstwę sałaty, na niej pokrojone warzywa oraz indyka. Dodać wybrany sos (przepisy poniżej). Zawinąć tortillę, składając najpierw boki do środka, a następnie zwijając od dołu do góry.
Indyk smażony.
Sosy do wrapów z indyka:
Sos czosnkowy:
wymieszać
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego,
2 łyżki majonezu,
1 - 2 ząbki czosnku przeciśnięte,
sól, pieprz
sok z cytryny do smaku
Sos awokado:
rozgnieść
1 dojrzałe awokado,
dodać sok z 1/2 cytryny,
sól, pieprz
odrobinę posiekanej świeżej kolendry.
Szybki sos tzatziki:
połączyć
200g gęstego jogurtu naturalnego z
1/2 startego na tarce ogórka,
1 ząbkiem czosnku (przeciśniętym),
1 łyżką posiekanej świeżej mięty,
solą i pieprzem.
Wrapy z indykiem najlepiej smakują podane na ciepło, ale są również pyszne jako posiłek na zimno. Można podawać je z dodatkowymi sosami do maczania lub świeżą sałatką. To świetna opcja na lunchbox czy piknik. Wrapy są proste w przygotowaniu, a ich uniwersalność sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony wariant.
Oto kilka innych przepisów na indyka, które mogą Ci się spodobać:
- Kotlety z indyka w panierce
- Rosół z indyka - najsmaczniejszy, domowy przepis
- Kotlety mielone z indyka
Miłego gotowania!