Wrapy naleśnikowe z warzywami i dipem orzechowym
Składniki naleśniki:
- 200 ml mleka
- 120 g mąki pszennej
- 30 ml oleju Oliwier
- 2 jajka
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
wrapy:
- 200 g szparagów
- 200 g ogórka
- 150 g marchewki
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 20 ml oleju Oliwier
- 20 g masła orzechowego
- 1 główka sałaty rzymskiej
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Z podanych składników miksujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 10 minut, a następnie smażymy naleśniki.
Szparagi podsmażamy na patelni skropionej Oliwierem.
Marchewkę i ogórek kroimy w cienkie słupki.
Na każdym naleśniku układamy po 2-3 listki sałaty oraz po porcji pokrojonych warzyw i szparagi. Zawijamy dość ściśle jak wrapy.
Jogurt mieszamy z masłem orzechowym i olejem.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z wrapami jako dip.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl