Wołowina z warzywami w cieście francuskim i sos pomidorowo-kaparowy
Ferie. Na głowie mam więc psy, dzieci i mało czasu zostaje mi na gotowanie. Przepisy Jamiego Olivera spieszą więc z pomocą. ;-)
Wołowina z warzywami w cieście francuskim plus sos pomidorowo-kaparowy
średnia cebula
marchewka
obrana łodyga selera naciowego
ziemniak
2 ząbki czosnku
2 duże obrane pieczarki
ulubione przyprawy
sól, pieprz
gałązki rozmarynu
garść mrożonego zielonego groszku
1 jajo
500 g mielonego wołowego mięsa
500 g francuskiego ciasta
mąka do oprószenia
sos:
30 koktailowych pomidorków
sporo odsączonych kaparów
4 ząbki czosnku
suszone lub świeże, posiekane zioła
sól, pieprz
balsamico
oliwa
Warzywa i pieczarki kroję w kostkę, czosnek miażdżę. Na rozgrzanym oleju podsmażam warzywa i grzyby wraz z czosnkiem. Po kilku dobrych minutach, dodaję rozmaryn, mieszankę ulubionych przypraw, sól, pieprz, mrożony groszek. Smażę przez minutę. Zawartość patelni przesypuję do miski. Czekam, aż ostygnie. Następnie dodaję połowę rozbełtanego jaja (resztę zostawiam) oraz mięso. Wszystko razem dokładnie mieszam.
Ciasto francuskie lekko rozwałkowuję na blacie podsypanym odrobiną mąki. Nakładam farsz i ciasto zwijam, sklejam brzegi ubitym jajkiem. Do resztek jajka dodaję łyżeczkę oliwy, ew. trochę cukru i smaruję tym wierzch ciasta. Piękę na blasze, na pergaminie przez ok. pół godziny.
W międzyczasie robię sos. Kroję pomidorki na połówki. Odsączam kapary. Obrane ząbki czosnku kroję na plasterki. Rozgrzewam oliwę, wrzucam na nią czosnek, jak lekko się zezłoci dosypuję pomidory i kapary, dodaję przyprawy, po ok. 8 minutach wsypuję suszone albo świeże, posiekane zioła. Wsypuję sól, pieprz, dosmaczam balsamico, nie zaszkodzi dodać też odrobinę sosu sojowego Kikkoman.