Wołowina z rozmarynem i śliwkami pieczona w piekarniku

Ten przepis powstał do najnowszego magazynu "Na fali smaku" i już nie mogłam sie doczekać kiedy się nim podzielę. Kruche mięso, słodko pikantny smak każdego kawałeczka wołowiny skąpany w ziołowo-śliwkowym sosie... bajka! M. wyjadał kosteczka po kosteczce już podczas pieczenia, otwierając co chwilę piekarnik - tak, tak, to danie robiło się samo... w piekarniku :)

Zdjęcie - Wołowina z rozmarynem i śliwkami pieczona w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
  • około 1,5 kg mięsa wołowego gulaszowego
  • 4-5 łyżek oleju ryżowego
  • około 10-12 śliwek - renklod, węgierek
  • 100 ml becherowki lub innego ziołowego alkoholu
  • 3-4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 7-8 dużych gałązek rozmarynu
  • 2 l zimnej wody
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  • mięso umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błon lub tłuszczu, pokroić w równą kostkę
  • rozgrzać olej, dokładnie obsmażyć z obu stron
  • przełożyć do żaroodpornego naczynia i jeszcze gorące polać becherowką
  • śliwki umyć, przekroić na pół, poukładać pomiędzy mięsem
  • rozmaryn opłukać i tak samo jak śliwki porozkładać pomiędzy kawałkami wołowiny
  • całość obficie posypać pieprzem, zalać wodą, przykry i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni (termoobieg) lub 180 stopni opcja góra-dół i piec około 1,5-2 godzin
  • po około godzinie zajrzeć, czy nie należy uzupełnić wody, mięso musi być cały czas przykryte
  • po zalecanym czasie pieczenia, wołowina powinna być już idealnie krucha, należy dopiero teraz całość posolić najlepiej solą morską
  • podawać w towarzystwie kaszy gryczanej i sezonowych warzyw

Zdjęcie - Wołowina z rozmarynem i śliwkami pieczona w piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego ;)

Przepisy z tych kategorii

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
1

Cukinia faszerowana kurczakiem…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Makaron z mascarpone, kurczaki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kurczak z kaszą, pieczarkami i pomidorami

Kurczak z kaszą, pieczarkami i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tatar wołowy. Przepis klasyczny.

Tatar wołowy. Przepis klasyczn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Gulasz węgierski
2

Gulasz węgierski

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotlet Strindberg
2

Kotlet Strindberg

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Lodowiec

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cukier miętowy

Cukier miętowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Jak przygotować kiszone ogórki na zimę?
2

Jak przygotować kiszone ogórki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ciasto „Miętusek”

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu