Wołowina w sosie piernikowym

Dziś coś pysznego i absolutnie nie dla odchudzających się, więc jeśli ktoś jest na diecie, to niech w ogóle tego nie czyta :)

Zainspirowane kuchnią czeską.

Składniki dla 2 osób:

50 dag wołowiny

100 g rodzynek

opakowanie pierników Katarzynki (ok. 4-5 sztuk)

2 cebule

ząbek czosnku

imbir, kolendra, kardamon, gałka muszkatołowa

pieprz, sól

 

Wołowinę pokrój na małe kosteczki, mniej więcej 1 x 1 cm, podsmaż na oliwie, przełóż do rondla.

Cebule posiekaj w piórka, czosnek w drobne kawałki, dorzuć do rondla.

Dolej wody, wrzuć połowę rodzynek i duś na małym ogniu ok. godzinę - półtorej.

Czas duszenia zależy od rodzaju wołowiny, młoda dusi się szybciej. Generalnie chodzi o to, aby mięso było maksymalnie miękkie, a nawet rozpadające się na drobne strzępki. Cebula powinna się rozgotować.

Kiedy mięso będzie miękkie, w miseczce rozdrobnij pierniki i wrzuć do rondla.

Od tego momentu trzeba sosu pilnować, bo lubi się przypalać. Dorzuć pozostałe rodzynki, dopraw przyprawami.

Podawaj z pyzami drożdżowymi, a najlepiej z knedlikami, jeśli je masz. Do tego piwo i można poczuć się jak w Pradze :)

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z wołowiny z kasztanami i aromatem pomarańczy

Gulasz z wołowiny z kasztanami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Medaliony cielęce w aksamitnym sosie

Medaliony cielęce w aksamitnym…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ligawa w octowej marynacie
2

Ligawa w octowej marynacie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Rostbef pieczony – znakomity obiad
1

Rostbef pieczony – znakomity o…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Policzki wołowe w sosie teriyaki
1

Policzki wołowe w sosie teriya…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Zrazy z daktylami w sosie na bazie Ballantines i coca coli
2

Zrazy z daktylami w sosie na b…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory