Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku to klasyczne danie kuchni francuskiej. Wywodzi się z Burgundii, francuskiego regionu słynącego z wołowiny i wina. Tajemnica znakomitego smaku tej potrawy tkwi w jej prostocie i jakości użytych składników. Wołowina w gęstym, aromatycznym winnym sosie dobrze komponuje się z ziemniakami, kluskami, kaszą. Francuzi pewnie podaliby ją z pajdą świeżego chleba lub bagietki. W każdej opcji smakuje wybornie, więc pozostaje mi tylko życzyć Wam smacznego!

 


Zdjęcie - Wołowina po burgundzku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
1,5 kg wołowiny (u mnie gicz wołowa, 4 grube plastry)
0,5 l wytrawnego czerwonego wina
0,5 l bulionu wołowego
2 marchewki
1 cebula
1/2 główki czosnku1
liść laurowy
150 g wędzonego boczku
200 g małych pieczarek
1 łyżka oleju
50 g masła (1/4 kostki)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:Boczek kroimy w drobną kostkę. Marchew kroimy w plastry, a cebulę na ćwiartki. Na dużej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku, podsmażając go, po czym zdejmujemy boczek z patelni, zostawiając na niej tłuszcz. Dodajemy do niego olej i połowę masła i wkładamy na patelnię wołowinę - jeśli nie zmieści się na raz, podsmażamy ją partiami, przyprawiamy solą i pieprzem.
Gdy wołowina będzie obsmażona, na patelnię dajemy marchew, 1/2 główki czosnku i cebulę, smażymy całość przez kilka minut.
Przysmażone warzywa przekładamy do brytfanny lub żeliwnego garnka, wlewamy gorący bulion wołowy oraz czerwone wytrawne wino, całość trzymamy na ogniu aż do zagotowania. Wrzucamy boczek, mięso wołowe, liść laurowy oraz koncentrat pomidorowy i ponownie czekamy do zagotowania wywaru. Teraz brytfannę wkładamy do rozgrzanego do temperatury 150 stopni piekarnika i pieczemy pod pokrywą 2 godziny.
Pod koniec pieczenia, na patelni przysmażamy pieczarki. Jeśli są naprawdę małe, smażymy je w całości, jeśli są większe, kroimy je na połówki lub ćwiartki. Po dwóch godzinach pieczenia wołowiny, do brytfanny dodajemy pieczarki i wkładamy z powrotem do piekarnika (tym razem bez przykrycia), na kolejne 30 minut (lub do momentu, gdy wołowina będzie miękka).

Zdjęcie - Wołowina po burgundzku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Wołowina po burgundzku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wołowina po burgundzku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wołowina po burgundzku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy