Włoski chłodnik z melona i pomarańczy

Włoski chłodnik z melona i pomarańczy
Coś dla wielbicieli smaku melonów ;) Przyznam, że długo nie mogłam się do tych owoców przekonać, jakieś takie mdłe mi się wydawały i kiedy moi rodzice się nimi zajadali, ja jojczałam, dlaczego nie kupili arbuza ;)
Tak naprawdę zmieniło się to dopiero w tym roku. Chyba mi się kubki smakowe „wymieniły”, bo nagle jakoś zaczęłam doceniać ich miodowy smak, zwłaszcza u odmiany Galia :)
Odważyłam się nawet zrobić z nich całkiem fajny, włoski chłodnik, na który przepis znalazłam w zeszłorocznym „Poradniku Domowym”.

Zdjęcie - Włoski chłodnik z melona i pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

WŁOSKI CHŁODNIK Z MELONA I POMARAŃCZY
(na 4-5 porcji)
2 dojrzałe melony po ok. 800g (jeden o kremowym, drugi o pomarańczowym miąższu),
2 pomarańcze,
2 łyżeczki sproszkowanej galaretki pomarańczowej,
1 cytryna,
2 łyżki likieru pomarańczowego (zastąpiłam cytrynowym),
cukier,
kilka listków mięty lub melisy,
kostki lodu

Galaretkę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku i odstawić, by wystygła. Melony pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona. Z ćwiartki melona kremowego i pomarańczowego wydrążyć małe kulki. Pozostałe kawałki melonów obrać, pokroić na kawałki i zmiksować razem z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Z dokładnie wyszorowanej cytryny cienko skroić trochę skórki, pokroić ją na wąskie paseczki i odłożyć do dekoracji. Z miąższu wycisnąć sok i wymieszać go z przestudzoną, płynną galaretką i likierem. Przelać do zmiksowanych melonów, wymieszać i w razie potrzeby dosłodzić do smaku. Wrzucić do chłodnika kulki melonów, przykryć i schłodzić w lodówce. Przed podaniem rozlać chłodnik do miseczek, dodać kostki lodu i udekorować skórką cytrynową i listkami mięty lub melisy.


Zdjęcie - Włoski chłodnik z melona i pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów