Włoski chlebek św. Józefa

Włoski chlebek św. Józefa

Zdjęcie - Włoski chlebek św. Józefa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Być może niektórych z Was zaintrygowała nazwa tego włoskiego chlebka. Wypiekany on jest 19 marca na Sycylii, ponieważ tego dnia przygotowuje się stoły pełne jedzenia dla ubogich.

Jednak co z tym wspólnego ma św. Józef ? Jest on patronem osób potrzebujących, a 19 marca obchodzone jest jego święto w Kościele anglikańskim, ewangelickim i katolickim.

Tradycyjnie chleb ten wypiekany jest prawdopodobnie z aż poczwórnej ilości składników. Ja upiekłam jego własną wersję, przystosowaną do domowych potrzeb. Często do chleba św. Józefa dodawany jest anyż, a ponieważ za nim nie przepadam wykorzystałam jako dodatek jedynie sezam.

Chlebek z tego przepisu wychodzi lekki i z chrupiącą skórką. Świetnie pasowałyby do niego także rodzynki albo suszona żurawina.

Zdjęcie - Włoski chlebek św. Józefa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWłoski chlebek św. Józefa Autor: Tosia

Czas przygotowania: 1 godz 30 min Czas pieczenia: 50 min Calkowity czas: 2 godz 20 min

Składniki

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • półtorej łyżeczki suszonych drożdży (ok. 6 g)
  • łyżeczka soli
  • 65 g cukru
  • 65 g masła + 3 łyżki
  • 125 ml letniej wody
  • 3 jajka
  • 4 łyżki sezamu
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Instrukcja

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku - zostawiamy trzy łyżki (do posmarowania wierzchu ciasta), a resztę studzimy na boku. W miseczce łączymy drożdże, cukier, sól, rozpuszczone masło. Składniki zalewamy letnią wodą i mieszamy.
  2. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy dwie łyżki sezamu, robimy wgłębienie i wbijamy trzy jajka dokładnie wszystko mieszając. Powoli wlewamy rozpuszczone drożdże, miód i miksujemy ciasto przez 8 minut.
  3. Wierzch ciasta smarujemy roztopionym wcześniej masłem (ok. 3 łyżek), misę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  4. Okrągłą formę o średnicy 20 cm. smarujemy odrobiną masła i przekładamy ciasto na chleb. Na środku chleba robimy lekkie wgłębienie. Wierzch posypujemy pozostałym sezamem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
  5. Chlebek pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy chleb jest odpowiednio upieczony (patyczek będzie suchy).

Kategorie przepisów