Włoska sałatka z tuńczyka
Prosta i szybka sałatka. Lekka i niesamowicie smaczna. Pod warunkiem - oczywiście - że jada sie z chęcią tuńczyka i oliwki.
/źródło: "Włoska kuchnia na polskim stole" Paolo Cozza/
Włoska sałatka z tuńczyka
Składniki:
- 1 głowka sałaty lodowej
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 puszka kukurydzy
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 100g zielonych oliwek
- 80g sera feta
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sałatę myjemy i dobrze osuszamy. Następnie rwiemy ją na kawałki i wrzucamy do dużej miski. Tuńczyka i kukurydzę i odcedzamy i dodajemy do sałaty. Pozostałe składniki, oprócz oliwek, kroimy na średnie kawałki, cebulę na drobniejsze, dodajemy do sałaty. Polewamy wszystko oliwą z oliwek. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie (najlepiej ręką). Doprawiamy do smaku. Sałatkę przygotowujemy godzinę przed podaniem, aby smaki się "przegryzły". Pyszne smakuje z chrupiącym pieczywem, pszenną bagietką lub żytnim chlebem.
Smacznego!