Włoska sałatka z tuńczyka

Włoska sałatka z  tuńczyka

Prosta i szybka sałatka. Lekka i niesamowicie smaczna. Pod warunkiem - oczywiście - że jada sie z chęcią tuńczyka i oliwki.

Zdjęcie - Włoska sałatka z  tuńczyka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Włoska kuchnia na polskim stole" Paolo Cozza/

Włoska sałatka z tuńczyka

Składniki:

  • 1 głowka sałaty lodowej
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 100g zielonych oliwek
  • 80g sera feta
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

 

Sałatę myjemy i dobrze osuszamy. Następnie rwiemy ją na kawałki i wrzucamy do dużej miski. Tuńczyka i kukurydzę i odcedzamy i dodajemy do sałaty. Pozostałe składniki, oprócz oliwek, kroimy na średnie kawałki, cebulę na drobniejsze, dodajemy do sałaty. Polewamy wszystko oliwą z oliwek. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie (najlepiej ręką). Doprawiamy do smaku. Sałatkę przygotowujemy godzinę przed podaniem, aby smaki się "przegryzły". Pyszne smakuje z chrupiącym pieczywem, pszenną bagietką lub żytnim chlebem.

Zdjęcie - Włoska sałatka z  tuńczyka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów