Wiosenny chleb na zakwasie żytnim
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to Ty!
Wiosnę postanowiłam powitać chlebem i solą. A konkretnie chlebem na zakwasie z twarogiem i szczypiorkiem, inspirując się wiosennym twarożkiem. Co my tam mamy?
Przepis na wiosenny chleb na zakwasie to aktywny zakwas żytni, dwa rodzaje mąki – pszenna i orkiszowa pełnoziarnista oraz dodatki. Taki chleb przygotujesz w domu, napełniając go zapachem domowego pieczywa.
Oczywiście potrzebny jest zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możemy zacząć przygotowania do pieczenia! Przeczytaj przepis na wiosenny chleb na zakwasie żytnim i przygotuj składniki.
Czas całkowity: 4 godz. 55 min.
Czas wyrastania: 4 godz. 10 min.
Czas wypieku: 40 min.
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- letnia woda - 300 ml
- sól - 2 łyżeczki
- mąka orkiszowej pełnoziarnistej - 300 g
- aktywnego zakwasu żytniego - 180 g
- półtłustego twarogu - 150 g
- posiekanego szczypiorku - 4 łyżki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę orkiszową pełnoziarnistą, dodajemy aktywny zakwas żytni, twaróg, posiekany szczypiorek, sól. Powoli wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto, aż osiągnie formę elastycznej i gładkiej kuli.
2. Tak przygotowane ciasto na wiosenny chleb na zakwasie zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 - 2,5h w ciepłym miejscu - temperatura kuchenna, pokojowa jak zawsze.
3. W czasie wyrastania składamy ciasto jak kopertę raz lub dwa razy. Chodzi o to, że ciasto w misce po wyrobieniu chwyta się z boku i rozciąga każdą krawędź do środka i zakłada się mniej więcej jak kopertę. To służy dobremu rozwinięciu siatki glutenowej, by ta mogła utrzymać później uformowany bochenek.
4. Wyrośnięte ciasto na wiosenny chleb na zakwasie przekładamy na blat i formujemy bochenek o dowolnym kształcie. Przekładamy do oprószonego mąką koszyka do wyrastania, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 - 2,5 h w ciepłe miejsce - temperatura kuchenna, pokojowa.
5. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 250 stopni. Na dno piekarnika wstawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub wodą do utrzymania odpowiedniej wilgotności. Koszyk do wyrastania odwracamy dnem do góry, przerzucamy chleb na blachę. Pieczemy przez 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół, chleb pieczemy przez 30 minut. Upieczony wiosenny chleb na zakwasie studzimy na kuchennej kratce.