Wiosenna zupa z warzywami i kaszą jaglaną
Jednym ze skutków ubocznych prowadzenia bloga jest mój stosunek do zup. Kiedyś nie przepadałam za nimi, ale że są zdrowe i należy je jeść, zaczęłam próbować różne receptury i łączyć nowe smaki. Będąc w irlandzkich restauracjach, gdzie jak już pisałam jedzenie nie było zbyt dobre, to właśnie zupy zamawiałam najczęściej. Po solidnym doprawieniu dało się je zjeść. Tak więc dzisiaj mam na blogu kilkadziesiąt zup i właśnie zapraszam na kolejną. Wiosenną, lekką z dużą ilością warzyw.
Składniki:
- 1 l bulionu
- 200 g zielonego groszku
- 3 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 100 g kaszy jaglanej
- sól, pieprz
- suszony tymianek
- łyżka masła
W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, selera i tymianek, chwilę przesmażyć. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min. na wolnym ogniu. Dodać kaszę jaglaną, za 10 min zielony groszek. Na koniec wlać 1/2 szklanki śmietany i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)