Wiosenna zupa z masłem i śmietaną
Wiosenne, młode warzywa wspaniale pasują do zupy na maśle, którą uwielbiam. Robię ją w różnych kombinacjach, w zależności od zawartości mojego koszyka z warzywami. Jedna rzecz jest wspólna – zawsze smażę por (lub czasami cebulę) na maśle. To właśnie masło nadaje zupie charakterystyczny smak.
Jest tu też sporo śmietany, dzięki czemu zupa jest bardziej treściwa i jeszcze pyszniejsza.
W taki upał jak teraz, jem tą zupę na zimno. Gdy trzymam ją w lodówce, podgrzewam jedynie do temperatury pokojowej.
Muszę powiedzieć, że jest to jedna z najszybszych zup na świecie:)
Z grzanką z pełnoziarnistego chleba stanowi pełnowartościowy posiłek.
A oto wersja, którą przygotowałam ostatnio:
Zupa z wiosennych warzyw z masłem i śmietaną
1 łyżka masła
1 młody por (tylko biała część)
2 młode marchewki
700 ml bulionu z kury
5 zielonych szparagów
2 garście wyłuskanego zielonego groszku
3-4 młode, nieduże ziemniaki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
150 ml kwaśnej śmietany 18%
sól do smaku
Por i marchewki pokroić w plasterki. Szparagi - odłamać zdrewniałą końcówkę (jest to około 1/3 szparaga) – i pokroić na kawałki długości 1 cm. Ziemniaki oskrobać lub obrać i pokroić w kostkę wielkości 1 cm.
W garnku (użyłam tutaj garnka o pojemności 4 litrów) rozpuścić masło. Wrzucić por i marchewki i smażyć 4 minuty. Wlać bulion z kury, a gdy się zagotuje dodać szparagi, groszek, ziemniaki i gotować 10 minut na małym ogniu.
Zestawić garnek z palnika, dodać koperek i natkę pietruszki oraz wlać śmietanę. Doprawić solą, wymieszać. Gotowe :)