Wiosenna sałatka warstwowa

Wiosenna sałatka warstwowa

Zdjęcie - Wiosenna sałatka warstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3-4 jajka
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 200 g zielonego ogórka
  • 200 g zielonego groszku konserwowego lub ugotowanego
  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • 200 g szynki wieprzowej peklowanej
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 50 g tartego chrzanu
  • 50 ml oleju Kujawskiego lnianego BIO tłoczonego na zimno
  • 2 cebule dymki
  • sól
  • pieprz

Zdjęcie - Wiosenna sałatka warstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Jajka gotujemy na twardo przez 8-10 minut, następnie zalewamy zimną wodą. Gdy wystygną, obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Oczyszczone rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, umyty ogórek (zostawiamy skórkę) kroimy w kostkę. Otwieramy puszki z groszkiem oraz kukurydzą i osączamy z zalewy.

Zdjęcie - Wiosenna sałatka warstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Szynkę wieprzową kroimy w kostkę. Jogurt grecki mieszamy z chrzanem i olejem Kujawskim lnianym tłoczonym na zimno. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcie - Wiosenna sałatka warstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Do szklanego naczynia wlewamy połowę sosu chrzanowego. Wykładamy warstwami przygotowane składniki w takiej kolejności: szynka, kukurydza, groszek, rzodkiewka, ogórek, pozostały sos, starte jajko oraz posiekana dymka

Wiosenną sałatkę warstwową podajemy od razu lub po schłodzeniu.

Zdjęcie - Wiosenna sałatka warstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Zdjęcie - Wiosenna sałatka warstwowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów