Wilgotny czekoladowy piernik z imbirem i suszonymi śliwkami
Czekoladowy pierniki Liski jest bardzo dobry wilgotny, ze śliwkami i kandyzowanym imbirem i dużą ilością dżemu niestety w domu była tylko czeko-śliwka wiec więc nim zastąpiłam . A śliwki niespadły na dno ale i tak był pyszny... Polecam
- 120 g czekolady u mnie gorzka
- 120 g masła
- 120 g miodu
- 80 g cukru
- 150 g mleka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przypraw do piernika
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g miękkich suszonych śliwek drobno pokrojonych
- 40 g kandyzowanego imbiru
- 2 jajka
- 1/2 słoika dżemu truskawkowego, lub śliwkowego ok 120 g u mnie czeko-śliwka
Czekoladę, miód, cukier, masło włożyć do garnka i rozpuścić - dodać mleko i odstawić do ostygnięcia. Jajka roztrzepać w misce i połączyć z ostudzoną masą. W osobnej misce połączyć mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Całość połączyć z masą, dodając śliwki, imbir i dżem. Podłużną keksówkę o długości 26-28 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku 160 C 60 minut.
Wystudzić w formie, gdy będzie już zimne owinąć folią spożywczą na jeden dzień.