Wilgotne ciasto z jabłkami i żurawiną
To ciasto zniknęło w ciągu godziny i ten fakt powinien być najlepszą rekomendacją. Wilgotne, puszyste, po prostu wspaniale. Użyłam mrożonej żurawiny ale są jeszcze dostępne świeże borówki i myślę, że też będą się świetnie nadawały.
Źródło: Stary numer Tiny
Składniki:
- 230 g mąki
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 100 ml oleju
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 małe jabłko
- 2 garści żurawiny (moja modyfikacja)
Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Jaja ubić z cukrem aż będą białe i puszyste. Stopniowo wlewać olej z jogurtem cały czas mieszając. Przesiać mąkę z proszkiem do jajek, wymieszać i dodać starte jabłko i żurawinę. Użyłam mrożonej. Wymieszać i przełożyć ciasto do keksówki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka, ok. 30-35 min.
Po wystudzeniu posypać cukrem lub polać lukrem.
Smacznego:-)