Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami
Ja to ciasto po prostu UWIELBIAM! Jest wprost doskonałe” wilgotne, bardzo czekoladowe, po prostu pyszne! Czasami podaję je z kremem czekoladowym na wierzchu, dziś jednak postawiałam na dodatek wiśni. Kocham połączenie wiśni i czekolady. Te lekko kwaskowate owoce świetnie współgrają z czekoladowymi nutami placka.
Do ciasta wykorzystuję świeże, wydrylowane (pozbawione pestek) wiśnie. Możecie użyć także owoców mrożonych, w takim przypadku nie rozmrażajcie ich przed dodaniem do ciasta.
Wierzch czekoladowego ciasta ozdobić możecie polewą z roztopionej czekolady (raczej gorzkiej lub deserowej, nie polecam czekolady mlecznej- bywa zbyt słodka). Sama podałam ciasto z dodatkiem naturalnego greckiego jogurtu naturalnego, świeżych wiśni i wiśniowej polewy (kupiłam gotową wiśniową polewę przeznaczoną do lodów). Ponieważ była bardzo słodka, świetnie zrównoważyła lekki i orzeźwiający smak chłodnego jogurtu greckiego. Jeśli zdecydujecie się na serwowanie ciasta czekoladowego z dodatkiem bitej śmietanki, pamiętajcie by zbytnio jej nie słodzić.
W przepisie używam “ciemnego kakao”. Nie zastępujcie go żadnym Nesquikiem czy innym kakao instant, bo to zupełnie inny smak. Ciemne kakao holenderskie zupełnie nie jest słodkie, ma głęboki czekoladowy smak- o jaki nam przecież chodzi!
Moje czekoladowe ciasto z wiśniami upiekłam w foremce o średnicy ok.22 cm, użyłam jednak połowy składników.
Ciasto jest przyjemnie wilgotne, z łatwością utrzymuje świeżość nawet przez kilka dni (choć mówiąc szczerze, to konkretne zjedliśmy od razu, za jednym posiedzeniem przy kawie ;)
Składniki:
- ciemne kakao - 1/4 szklanki
- gorąca woda/kawa - 1/4 szklanki
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- masło - 200 g
- cukier - 1 szklanka
- jajko - 4 szt
- mleko - 1/4 szklanki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- wiśnie świeże - ok. 20-30 szt
Przygotowanie:
- Kakao rozmieszaj z gorącą wodą/kawą, aby nie miało grudek. Ostudź.
- Ubij mikserem masło w temperaturze pokojowej (ma stać się puszyste).
- Ciągle ubijając dodawaj partiami cukier i miksuj, aż się rozpuści.
- Do masła dodaj sól, esencję waniliową i kakao. Połącz.
- Ciągle ubijając wbijaj po jednym jajku.
- Dodaj połowę mąki z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, do połączenia składników.
- Dolej mleko, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Wymieszaj.
- Wsyp resztę mąki, wymieszaj.
- Gotowe ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu rozłóż równomiernie wypestkowane wiśnie.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz “do suchego patyczka” przez ok. 50-60 minut. Przed wyjęciem z foremki odczekaj ok. 10 minut.