Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami

Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami

 

Zdjęcie - Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja to ciasto po prostu UWIELBIAM! Jest wprost doskonałe” wilgotne, bardzo czekoladowe, po prostu pyszne! Czasami podaję je z kremem czekoladowym na wierzchu, dziś jednak postawiałam na dodatek wiśni. Kocham połączenie wiśni i czekolady. Te lekko kwaskowate owoce świetnie współgrają z czekoladowymi nutami placka.

Zdjęcie - Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do ciasta wykorzystuję świeże, wydrylowane (pozbawione pestek) wiśnie. Możecie użyć także owoców mrożonych, w takim przypadku nie rozmrażajcie ich przed dodaniem do ciasta.

Wierzch czekoladowego ciasta ozdobić możecie polewą z roztopionej czekolady (raczej gorzkiej lub deserowej, nie polecam czekolady mlecznej- bywa zbyt słodka). Sama podałam ciasto z dodatkiem naturalnego greckiego jogurtu naturalnego, świeżych wiśni i wiśniowej polewy (kupiłam gotową wiśniową polewę przeznaczoną do lodów). Ponieważ była bardzo słodka, świetnie zrównoważyła lekki i orzeźwiający smak chłodnego jogurtu greckiego. Jeśli zdecydujecie się na serwowanie ciasta czekoladowego z dodatkiem bitej śmietanki, pamiętajcie by zbytnio jej nie słodzić.

W przepisie używam “ciemnego kakao”. Nie zastępujcie go żadnym Nesquikiem czy innym kakao instant, bo to zupełnie inny smak. Ciemne kakao holenderskie zupełnie nie jest słodkie, ma głęboki czekoladowy smak- o jaki nam przecież chodzi!

Moje czekoladowe ciasto z wiśniami upiekłam w foremce o średnicy ok.22 cm, użyłam jednak połowy składników.

Ciasto jest przyjemnie wilgotne, z łatwością utrzymuje świeżość nawet przez kilka dni (choć mówiąc szczerze, to konkretne zjedliśmy od razu, za jednym posiedzeniem przy kawie ;)

Zdjęcie - Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • ciemne kakao - 1/4 szklanki
  • gorąca woda/kawa - 1/4 szklanki
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • masło - 200 g
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 4 szt
  • mleko - 1/4 szklanki
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • wiśnie świeże - ok. 20-30 szt

Przygotowanie:

  1. Kakao rozmieszaj z gorącą wodą/kawą, aby nie miało grudek. Ostudź.
  2. Ubij mikserem masło w temperaturze pokojowej (ma stać się puszyste).
  3. Ciągle ubijając dodawaj partiami cukier i miksuj, aż się rozpuści.
  4. Do masła dodaj sól, esencję waniliową i kakao. Połącz.
  5. Ciągle ubijając wbijaj po jednym jajku.
  6. Dodaj połowę mąki z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, do połączenia składników.
  7. Dolej mleko, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Wymieszaj.
  8. Wsyp resztę mąki, wymieszaj.
  9. Gotowe ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Na wierzchu rozłóż równomiernie wypestkowane wiśnie.
  11. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz “do suchego patyczka” przez ok. 50-60 minut. Przed wyjęciem z foremki odczekaj ok. 10 minut.

Kategorie przepisów