Wigilijny karp według Roberta Makłowicza


Niebawem karp zagości na wielu polskich talerzach podczas wieczerzy wigilijnej. Warto wypróbować wyjątkowy przepis Roberta Makłowicza i podać go trochę w inny sposób niż zwykle. Dzięki podlaniu ryby piwem nabiera ona obłędnego aromatu i z pewnością posmakuje każdemu wielbicielowi tej potrawy. Robert Makłowicz znany jest z oryginalnych, a niekiedy nawet nieoczywistych receptur i wypowiedzi. Mimo to jego dania zawsze wychodzą smaczne. W związku z tym zdecydowanie polecamy ten nietuzinkowy przepis na klasyczną świąteczną rybę, jaką jest karp.

Danie: Wigilia
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 15 min.
Smażenie: 20 min.
Kalorie: 245 kcal
Niebawem karp zagości na talerzach podczas wieczerzy wigilijnej. Warto wypróbować przepis Roberta Makłowicza i podać go w inny sposób.
Składniki:1 karp
1 łyżka miodu
500 ml jasnego piwa
2 duże marchewki
2 spore cebule
1 łyżka masła
2 korzenie pietruszki
posiekana natka pietruszki do podania
sól i pieprz w ilości do smaku
- Rybę oczyść, umyj i pokrój w dzwonki. Posól ją i przełóż do garnka wysmarowanego masłem.
- Następnie obierz warzywa, posiekaj je w kostkę, a na końcu przełóż do karpia. Dodaj miód i piwo. Dopraw zawartość naczynia solą oraz pieprzem.
- Wszystko zagotuj i podgrzewaj przez 5 minut na większej mocy palnika. Później zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie. Po 15 minutach karp powinien być już gotowy.
- Robert Makłowicz podaje świąteczną rybę z sosem, który powstał w czasie gotowania, dodatkowo posypuje danie natką pietruszki.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Uwagi:
- Jeżeli chcesz, aby potrawa była lżej strawna, posmaruj naczynie olejem rzepakowym lub oliwą. Smak dania się nie zmieni, a wymienione tłuszcze doskonale znoszą wysokie temperatury. Rybę zawsze możesz również przygotować tradycyjnie, najpierw ją opanieruj, a potem usmaż na patelni.
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook