Wigilijne uszka z grzybami i kapustą
Nie wyobrażam sobie wigilijnego barszczu bez uszek z grzybami i kapustą. Najlepsze na świecie robi moja babcia, od której dostałam przepis. Dosłownie rozpływają się w ustach. Lepienie zajmuje trochę czasu, ale dla takiego efektu warto się poświęcić.
Składniki
Farsz
Przygotowanie
Farsz
Grzyby zalewamy wodą tak aby je zakryła i gotujemy ok. 30 minut. W tym samym czasie szatkujemy bardzo drobno kapustę, a następnie zagotowujemy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dusimy na oleju.
Grzyby oraz kapustę odciskamy z nadmiaru wody. Dodatkowo grzyby przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Wszystkie składniki wrzucamy do miski doprawiamy i mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka należy dodać więcej bułki tartej.
Ciasto
Mąkę wysypujemy na stół i formujemy "dołek". Do niego wbijamy jajko, dodajemy sól i wlewamy gorącą wodę tyle ile mąka przyjmie, małymi porcjami podczas zarabiania. Uważajcie żeby nie zrobić ciapki. Wszystko zagarniamy i zarabiamy łyżką. Potem gdy ciasto będzie już mniej rozlatujące się ugniatamy je w rękach.
Wykonanie
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 milimetrów i wycinamy krążki za pomocą kieliszka o średnicy 3 cm. Krążki odwracamy na drugą stronę (stopniowo- tak po 15 na jeden raz, aby nie powysychały).
Na każdy z nich nakładamy kulkę z farszu i lepimy uszka - najpierw tworzymy pierożka, a potem zlepiamy jego końce.
Gotowe uszka wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i delikatnie mieszamy, aby nie przykleiły się do garnka. Czekamy, aż wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Z podanych składników wychodzi ok. 140 uszek.
Smacznego !
Składniki
Farsz
- 50 g suszonych borowików
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 100 g białej kapusty
- 2 garści bułki tartej
- vegeta
- sól
- pieprz
- 600 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- wrząca woda
Przygotowanie
Farsz
Grzyby zalewamy wodą tak aby je zakryła i gotujemy ok. 30 minut. W tym samym czasie szatkujemy bardzo drobno kapustę, a następnie zagotowujemy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dusimy na oleju.
Grzyby oraz kapustę odciskamy z nadmiaru wody. Dodatkowo grzyby przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Wszystkie składniki wrzucamy do miski doprawiamy i mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka należy dodać więcej bułki tartej.
Ciasto
Mąkę wysypujemy na stół i formujemy "dołek". Do niego wbijamy jajko, dodajemy sól i wlewamy gorącą wodę tyle ile mąka przyjmie, małymi porcjami podczas zarabiania. Uważajcie żeby nie zrobić ciapki. Wszystko zagarniamy i zarabiamy łyżką. Potem gdy ciasto będzie już mniej rozlatujące się ugniatamy je w rękach.
Wykonanie
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 milimetrów i wycinamy krążki za pomocą kieliszka o średnicy 3 cm. Krążki odwracamy na drugą stronę (stopniowo- tak po 15 na jeden raz, aby nie powysychały).
Na każdy z nich nakładamy kulkę z farszu i lepimy uszka - najpierw tworzymy pierożka, a potem zlepiamy jego końce.
Gotowe uszka wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i delikatnie mieszamy, aby nie przykleiły się do garnka. Czekamy, aż wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Z podanych składników wychodzi ok. 140 uszek.
Smacznego !