Wieprzowina z warzywami po chińsku
Dzisiejsze danie powstało specjalnie na konkurs organizowany przez Malwinkę. Biorę w nim udział wyjątkowo chętnie, gdyż po pierwsze bardzo podobają mi się nagrody, po drugie uwielbiam kuchnię azjatycką i chętnie sięgam po nowe smaki. Do przygotowania wieprzowiny z warzywami po chińsku zainspirowała mnie wieprzowina po syczuańsku z papryką również z bloga Malwiny. Tak od siebie powiem, że potrawa jest niesamowicie smaczna!
Składniki: (około 6 porcji)
I co dalej?:
Przygotowanie mięsa i warzyw:
Mięso kroimy na mniejsze podłużne paski. Zalewamy je 3 łyżkami sosu sojowego i posypujemy drobno posiekanymi papryczkami pepperoni. W tak przygotowanej marynacie trzymamy minimum pół godziny.
Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Marchewki i imbir obieramy i kroimy w słupki. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Pora kroimy w plasterki. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Pędy bambusa kroimy w paseczki.
W miseczce łączymy razem 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę octu, wodę i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dalsze etapy:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso wraz z marynatą przez 3 minuty. Po upływie tego czasu mięso zdejmujemy z patelni. Dolewamy kolejną porcję oleju i przez pół minuty podsmażamy imbir i czosnek. Później dodajemy paprykę i pora. Smażymy 2 minuty. Dodajemy cukinię, marchew i pędy bambusa. Smażymy kolejne 2 minuty. Na patelnię dodajemy mięso oraz wlewamy mieszankę mąki, sosu sojowego, octu i wody. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do podania z ryżem (wkrótce post o tym jak ugotować idealny ryż).
PrzepisoTeka na Facebook'u
Składniki: (około 6 porcji)
- 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego
- 1 duży por
- 2 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 2 papryczki pepperoni
- imbir (mój miał wagę 25 gram)
- 50 g pędów bambusa
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego, białego
- 200 ml wody
- olej
- sól, pieprz
I co dalej?:
Przygotowanie mięsa i warzyw:
Mięso kroimy na mniejsze podłużne paski. Zalewamy je 3 łyżkami sosu sojowego i posypujemy drobno posiekanymi papryczkami pepperoni. W tak przygotowanej marynacie trzymamy minimum pół godziny.
Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Marchewki i imbir obieramy i kroimy w słupki. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Pora kroimy w plasterki. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Pędy bambusa kroimy w paseczki.
W miseczce łączymy razem 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę octu, wodę i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dalsze etapy:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso wraz z marynatą przez 3 minuty. Po upływie tego czasu mięso zdejmujemy z patelni. Dolewamy kolejną porcję oleju i przez pół minuty podsmażamy imbir i czosnek. Później dodajemy paprykę i pora. Smażymy 2 minuty. Dodajemy cukinię, marchew i pędy bambusa. Smażymy kolejne 2 minuty. Na patelnię dodajemy mięso oraz wlewamy mieszankę mąki, sosu sojowego, octu i wody. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do podania z ryżem (wkrótce post o tym jak ugotować idealny ryż).
PrzepisoTeka na Facebook'u