Wieprzowina w cieście po chińsku
Cóż, zdecydowanie nie jest to dietetyczny obiad ;) Ale od czasu do czasu, jeśli nie ma przeciwwskazań, można pokusić się o taką potrawę. A jeśli ktoś nie lubi wieprzowiny, można ją zastąpić kurczakiem.
Poza tym muszę powiedzieć, że ogromnie smakował mi sos sojowo-miodowy podany jako dodatek do tego dania. Z pewnością będę go robić także do innych potraw, chociażby sajgonek :)
WIEPRZOWINA W CIEŚCIE
(na 4 porcje)
500g polędwicy wieprzowej,
200g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jajko,
225ml mleka,
szczypta pieprzu cayenne,
olej roślinny do głębokiego smażenia
sos:
2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
3 łyżki klarownego miodu,
1 łyżka octu winnego,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka posiekanego szczypiorku + kilka łodyżek do dekoracji
Mięso pokroić w 2,5cm kostkę. W ogrzanym woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć na dużym ogniu, mieszając, 2-3 minuty, aż zamkną się pory. Wyjść wieprzowinę łyżką cedzakową i odstawić.
Mąkę zmiksować razem z jajkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia i pieprzem cayenne na gęste, lejące się ciasto. Wrzucić kawałki wieprzowiny do ciasta i wymieszać, aż całe się nim pokryją. Kawałki mięsa w cieście wrzucać na gorący głęboki olej i smażyć, obracając, na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Przygotować sos, mieszając ze sobą przeznaczone do niego składniki. Sos przelać do miseczki.
Mięso w cieście przełożyć na talerze, przybrać szczypiorkiem i podawać z dodatkiem sosu.
Jako dodatek można podać ryż i np. taką surówkę :)
(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”)
Poza tym muszę powiedzieć, że ogromnie smakował mi sos sojowo-miodowy podany jako dodatek do tego dania. Z pewnością będę go robić także do innych potraw, chociażby sajgonek :)
WIEPRZOWINA W CIEŚCIE
(na 4 porcje)
500g polędwicy wieprzowej,
200g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jajko,
225ml mleka,
szczypta pieprzu cayenne,
olej roślinny do głębokiego smażenia
sos:
2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
3 łyżki klarownego miodu,
1 łyżka octu winnego,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka posiekanego szczypiorku + kilka łodyżek do dekoracji
Mięso pokroić w 2,5cm kostkę. W ogrzanym woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć na dużym ogniu, mieszając, 2-3 minuty, aż zamkną się pory. Wyjść wieprzowinę łyżką cedzakową i odstawić.
Mąkę zmiksować razem z jajkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia i pieprzem cayenne na gęste, lejące się ciasto. Wrzucić kawałki wieprzowiny do ciasta i wymieszać, aż całe się nim pokryją. Kawałki mięsa w cieście wrzucać na gorący głęboki olej i smażyć, obracając, na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Przygotować sos, mieszając ze sobą przeznaczone do niego składniki. Sos przelać do miseczki.
Mięso w cieście przełożyć na talerze, przybrać szczypiorkiem i podawać z dodatkiem sosu.
Jako dodatek można podać ryż i np. taką surówkę :)
(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”)