Wieprzowina smażona z imbirem i kapustą
400 g wieprzowych polędwiczek pokrojonych w cienkie plasterki
łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
8 liści kapusty pekińskiej - pozbawionych białych, twardych części i pokrojonych w spore kawałki
60 ml sosu sojowego
2 łyżeczki sake
łyżeczka cukru
3 łyżeczki soku z imbiru (starłam imbir na tarce i odcisnęłam sok)
Zaczęłam od zrobienia marynaty: wymieszałam sos sojowy, sake,cukier, imbir i sok z imbiru i dodałam mięso. Odstawiłam na 10 minut - wg przepisu nie powinno się marynować dłużej, bo stwardnieje.
Następnie rozgrzałam na patelni olej i wrzuciłam mięso - osączone z marynaty - zdjęłam też wszystkie kawałki imbiru. Smażyłam aż mięso przestało być różowe. Dodałam kapustę i dolałam przecedzonej marynaty. Wymieszałam i dusiłam kilka minut póki kapusta nie zmiękła.
To wszystko. Smaczne, delikatne ale aromatyczne danie - idealne z miską ryżu, japońskiego oczywiście :-)
Przepis pochodzi z książki Kuchnia Japońska (z cyklu Podróże kulinarne, wyd. Przedsiębiorstwo Rzeczpospolita)