Wieniec marchewkowy z serem
Klasyka w wykwintnym wykonaniu z dodatkiem kremowego serka o smaku waniliowym. Przepyszne, wilgotne ciasto marchewkowe, to również znakomita propozycja na wielkanocny stół, która zachwyci domowników i gości.
Wspaniałe połączenie smaków i niekonwencjonalny sposób podania.
Składniki na ciasto:
- 400 g surowej marchwi
- 180 g drobnego cukru
- 160 ml oleju roślinnego
- 3 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 360 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody spożywczej
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g orzechów pekan lub włoskich
Skladniki na masę serową:
- 450 g sera trzykrotnie mielonego lub serka z wiaderka
- 100 g drobnego cukru
- 1 jajo
- 1 łyżka budyniu waniliowego
Składniki na polewę:
- 300 g sera trzykrotnie zmielonego lub serka z wiaderka
- 60 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
wszystkie składniki zmiksować do uzyskania puszystej masy.
Wykonanie:
- Marchew obrać, zetrzeć na drobnych oczkach.
- Wymieszać z cukrem, olejem, jajkami i wanilią.
- Suche składniki: mąkę, sodę, sól i cynamon wymieszać i dodać do mokrych składników.
- Wymieszać wszystkie składniki do otrzymania jednolitej masy.
- Ser zmiksować z cukrem, jajkiem i budyniem.
- Formę z kominkiem o wymiarach 24cm -26 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
- Wyłożyć na spód ciasto marchewkowe.
- Na wierzch ciasta, na srodku wyłożyć w około masę serową, równo rozsmarować, nie dotykając brzegów formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C przez 60 minut.
- Następnie odstawić do wystudzenia.
- Zimne ciasto, wierzch i boki posmarować polewą maślano-serową.
- Można udekorować drobno pokrojonymi orzechami.
Smacznego ?
na podstawie przepisu ze zmianami: tasteofhome.com