Wieniec drożdżowy z masą migdałową

przepis: Masa migdałowa: 2 żółtka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 6 łyżek mielonych migdałów zapach migdałowy Żóltka i cukier utrzeć na pianę aż do białości, a następnie wymieszać z mąką. Mleko zagotować, odstawić z ognia i powoli dolać do masy  z żółtek cały czas mieszając. Masę  podgrzać (mieszając) aż zgęstnieje. Do kremu dodać migdały i zapach migdałowy, dokładnie wymieszać. Masę ostudzić. Ciasto drożdżowe: 25 dag mąki 10 dag cukru 2,5 dag drożdży 3 dag masła aromat pomarańczowy ok.  100 ml  mleka 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Ciasto wyrobić, rozwałkować w prostokąt. Masę migdałową wyłożyć na ciasto, zwinąć w rulon, i uformować wieniec. Ciasto odstawić do wyrośnięcia,  posmarować białkiem i posypać cukrem, a następnie piec w  dobrze nagrzanym piekarniku



Zdjęcie - Wieniec  drożdżowy z masą migdałową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Karpatka
1

Karpatka

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kremówka- napoleonka ( szybka )
1

Kremówka- napoleonka ( szybka…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Sernik kawowy z bezą i kremem
3

Sernik kawowy z bezą i kremem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Karpatka
2

Karpatka

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ciasto królewskie – na Święto Trzech Króli

Ciasto królewskie – na Święto…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Makowiec zawijany
2

Makowiec zawijany

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne