Wieniec drożdżowy z masą migdałową
przepis:
Masa migdałowa:
2 żółtka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
6 łyżek mielonych migdałów
zapach migdałowy
Żóltka i cukier utrzeć na pianę aż do białości, a następnie wymieszać z mąką.
Mleko zagotować, odstawić z ognia i powoli dolać do masy z żółtek cały czas mieszając.
Masę podgrzać (mieszając) aż zgęstnieje.
Do kremu dodać migdały i zapach migdałowy, dokładnie wymieszać. Masę ostudzić.
Ciasto drożdżowe:
25 dag mąki
10 dag cukru
2,5 dag drożdży
3 dag masła
aromat pomarańczowy
ok. 100 ml mleka
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
Ciasto wyrobić, rozwałkować w prostokąt.
Masę migdałową wyłożyć na ciasto, zwinąć w rulon, i uformować wieniec.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia, posmarować białkiem i posypać cukrem, a następnie piec w dobrze nagrzanym piekarniku