Wienerstänger- szwedzkie maślane ciasteczka z dżemem
Zakochałam się w tych ciasteczkach! Po pierwsze są cudownie maślane, po drugie super szybkie do przygotowania.
Odpada chłodzenie ciasta (mimo, że jest kruche) i żmudne wyrabianie zimnego masła (dodajemy miękkie, w temperaturze pokojowej).
Do tego dżem malinowy i ciasteczko-ideał gotowe!
Wienerstänger- szwedzkie maślane ciasteczka z dżemem
Składniki
- masło - 125 g, miękkie
- cukier - 80 g
- mąka pszenna - 210 g
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- jajko - 1 szt
- sól - duża szczypta
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- dżem malinowy - ok. 6 łyżek
Sposób przygotowania
Masło zmiksuj z cukrem, dodaj sól i esencję. Zmień końcówki miksera na spiralne i dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrób ciasto )będzie bardzo delikatne, ale przy tym elastyczne i spójne).
Podziel na dwie części, z każdej zrób wałeczek (podobny jak do kopytek czy leniwych klusek), o szerokości i wysokości ok. 2-3 cm. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy wałeczek lekko spłaszcz ręką, na środku zrób wgłębienie (palcem lub patyczkiem, mniej więcej takie, jakbyć odbisnął w środku ołówek), zamykając jednak końcówki ciasta, aby dżem nie wypłynął. We wgłębienie nałóż dżem.
Piecz w temp. 220 oC przez ok. 12 minut. Gdzy ciasto zupełnie ostygnie pokrój je w ukośne kawałki, najlepiej nożem z piłką.