Wienerstänger- szwedzkie maślane ciasteczka z dżemem

Wienerstänger- szwedzkie maślane ciasteczka z dżemem

Zakochałam się w tych ciasteczkach! Po pierwsze są cudownie maślane, po drugie super szybkie do przygotowania.

Zdjęcie - Wienerstänger- szwedzkie maślane ciasteczka z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Odpada chłodzenie ciasta (mimo, że jest kruche) i żmudne wyrabianie zimnego masła (dodajemy miękkie, w temperaturze pokojowej).

Zdjęcie - Wienerstänger- szwedzkie maślane ciasteczka z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do tego dżem malinowy i ciasteczko-ideał gotowe!

Zdjęcie - Wienerstänger- szwedzkie maślane ciasteczka z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wienerstänger- szwedzkie maślane ciasteczka z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWienerstänger- szwedzkie maślane ciasteczka z dżemem

Agata, 6 listopada 2013

Zdjęcie - Wienerstänger- szwedzkie maślane ciasteczka z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Masło zmiksuj z cukrem, dodaj sól i esencję. Zmień końcówki miksera na spiralne i dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrób ciasto )będzie bardzo delikatne, ale przy tym elastyczne i spójne).

Podziel na dwie części, z każdej zrób wałeczek (podobny jak do kopytek czy leniwych klusek), o szerokości i wysokości ok. 2-3 cm. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy wałeczek lekko spłaszcz ręką, na środku zrób wgłębienie (palcem lub patyczkiem, mniej więcej takie, jakbyć odbisnął w środku ołówek), zamykając jednak końcówki ciasta, aby dżem nie wypłynął. We wgłębienie nałóż dżem.

Piecz w temp. 220 oC przez ok. 12 minut. Gdzy ciasto zupełnie ostygnie pokrój je w ukośne kawałki, najlepiej nożem z piłką.

Kategorie przepisów