Wieloziarnisty chleb żytni na zakwasie
Nie ma to jak porządny chleb żytni, oczywiście taki na zakwasie. Często czytelnicy pytają o przepis na żytni bochenek wypełniony po brzegi ziarnami. Sama się sobie dziwię, że takiej receptury nie było jeszcze na blogu, zatem czas to zmienić.
Bazą ciasta oprócz zakwasu jest tu mąka żytnia jasna oraz odrobina jej pełnoziarnistej wersji. Na suchej patelni uprażyłam ziarna: słonecznik, pestki dyni, sezam i siemię lniane. Dodałam do ciasta, a kilka łyżek odłożyłam, aby ozdobić wierzch przyszłego chleba. Wyszło idealnie ?
Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min
Składniki dla foremki 24 x 12 cm :
- sól - 1,5 łyżeczki
- aktywnego zakwasu żytniego - 170 g
- mąki żytniej typ 720 - 500 g
- letniej wody - 400 ml
- pełnoziarnistej mąki żytniej - 150 g
- ziaren (u mnie słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sezam) - 150 g
Potrzebne narzędzia:
- waga kuchenna
- misa
- ściereczka
- keksówka
Przepis:
1. Na suchej patelni prażymy ziarna, aż będą rumiane.
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy ziarna (zostawiamy kilka łyżek na wierzch), aktywny zakwas i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez ok. 2 minuty, aż składniki się dobrze połączą.
3. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłoń wodą i przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy i dekorujemy prażonymi pestkami, delikatnie je przyciskając. Ciasto przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut (metodą góra-dół), następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.