Wieloziarniste bułki na zakwasie

Wieloziarniste bułki na zakwasie

Zdjęcie - Wieloziarniste bułki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na logu był już przepis na chleb wieloziarnisty na zakwasie, przyszedł czas na ziarniste bułki. Nie bez powodu piszę bułki, a nie bułeczki, bo nie są to typowo lekkie i puchate wypieki jak w przypadki ich drożdżowych odpowiedników. W wersji na zakwasie są dosyć ciężkie i sycące, można śmiało się najeść jedną, a przy tym są naprawdę smaczne. Wszystko dzięki dodatkom w postaci ulubionych ziaren, które też podnoszą walory zdrowotne bułek.

W przypadku chleba do ciasta dodawałam namoczone siemię lniane, tym razem dodałam je w formie sypkiej razem z innymi ziarnami. Można je potraktować na dwa sposoby. Jeśli wolicie je namoczyć, aby bułki były bardziej wilgotne, możecie postąpić tak jak w przepisie na trójkątne bułki z siemieniem lnianym

Zdjęcie - Wieloziarniste bułki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wieloziarniste bułki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wieloziarniste bułki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wieloziarniste bułki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wieloziarniste bułki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
4.0 z 1 ocen Wieloziarniste bułki na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 4 godz. 25 min. Porcje: 8 Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g nasion słonecznika
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g błękitnego maku
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g nasion chia (można pominąć)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 370 ml letniej wody
  • Wierzch:
  • 2 łyżki zimnej wody lub białko jajka i 3 łyżki ziaren
Przepis
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, ziarna i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty, aż składniki się dokładnie połączą. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.
  2. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 1,5 h.
  3. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami lub skrapiamy zimną wodą. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach.
  4. Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.

Kategorie przepisów