Wieloziarniste bułki na zakwasie
Na logu był już przepis na chleb wieloziarnisty na zakwasie, przyszedł czas na ziarniste bułki. Nie bez powodu piszę bułki, a nie bułeczki, bo nie są to typowo lekkie i puchate wypieki jak w przypadki ich drożdżowych odpowiedników. W wersji na zakwasie są dosyć ciężkie i sycące, można śmiało się najeść jedną, a przy tym są naprawdę smaczne. Wszystko dzięki dodatkom w postaci ulubionych ziaren, które też podnoszą walory zdrowotne bułek.
W przypadku chleba do ciasta dodawałam namoczone siemię lniane, tym razem dodałam je w formie sypkiej razem z innymi ziarnami. Można je potraktować na dwa sposoby. Jeśli wolicie je namoczyć, aby bułki były bardziej wilgotne, możecie postąpić tak jak w przepisie na trójkątne bułki z siemieniem lnianym
4.0 z 1 ocen Wieloziarniste bułki na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 4 godz. 25 min. Porcje: 8 Składniki
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g nasion słonecznika
- 30 g pestek dyni
- 30 g błękitnego maku
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g nasion chia (można pominąć)
- 1,5 łyżeczki soli
- 370 ml letniej wody
- Wierzch:
- 2 łyżki zimnej wody lub białko jajka i 3 łyżki ziaren
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, ziarna i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty, aż składniki się dokładnie połączą. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.
- Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 1,5 h.
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami lub skrapiamy zimną wodą. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach.
- Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.