Wielkanocne muffinki z płatkami czekoladowymi

Zdjęcie - Wielkanocne muffinki z płatkami czekoladowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

U mnie przed Wielkanocą - inwazja wygłodniałych króliczków :) Wszystkie szukają marchewek... a raczej czekoladek, które są ukryte wewnątrz muffinek. Proponuję fajny przepis na mięciutkie babeczki z lekkim aromatem waniliowym, z dodatkiem płatków czekoladowych i oryginalną dekoracją wielkanocną z masy cukrowej. Na pewno przypadną do gustu nie tylko dzieciom ;)

Składniki na muffinki (12 szt.):
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 g płatków czekoladowych do deserów
  • 2/3 szklanki mleka
  • 125 g masła (roztopionego i wystudzonego)
  • 1 jajko (w temp.pokojowej)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Krem:
  • 300 g masła (miękkiego)
  • 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
  • 250 g białej masy cukrowej
  • barwniki spożywcze (zielony, czerwony, niebieski i żółty)
  • białko (do łączenia elementów dekoracji)

Przygotować dwie miski. W jednej - wymieszać przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugiej - wymieszać trzepaczką mleko, masło i jajko. Następnie zawartość obu misek połączyć razem i mieszać do momentu połączenia wszystkich składników. Dodać płatki czekoladowe, odsypując 2 czubate łyżeczki - które wykorzystamy później. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (góra-dół). Przygotować foremkę na muffiny - wyłożyć ją papilotkami. Napełnić ciastem przygotowane foremki do 2/3 ich wysokości (fot.1), każdego muffina posypać dodatkowo niewielką ilością odłożonych płatków czekoladowych. Piec około 15 - 20 minut do tzw. suchego patyczka (fot.2). Wystudzić. W tym czasie można przygotować krem do dekoracji. Miękkie masło zmiksować na jasną, puszystą masę (fot.3). Następnie dodawać do niego po trochu przesianego cukru pudru. Miksować do połączenia składników. Ponieważ nasz krem będzie służył do stworzenia "trawy", teraz należy dodać zielony barwnik spożywczy. Miksować dokładnie, aby równo rozprowadził się po całej masie maślano-cukrowej. Tak przygotowanym kremem udekorować wierzch muffinek, tworząc imitację "trawy".
Z gotowej masy cukrowej utoczyć 6 kulek, wielkości orzecha włoskiego. Przeciąć je na pół, i każdą półkulę ułożyć na babeczce (fot.5). Uzyskamy w ten sposób bazę naszej dekoracji, czyli kuperki króliczków :) Następnie utoczyć 12 mniejszych kulek na ogonki. Można je obtoczyć w białku, a następnie w cukrze. Przy pomocy białka i małego pędzelka, przykleić je na górze kuperków (fot.6). Teraz czas na stopki. Utoczyć 6 wałeczków, poprzecinać je na pół, podoklejać różowe poduszeczki na spodzie stópek i umieszczać po dwie, na każdej babeczce, we właściwym miejscu (fot.7). Na koniec, dodając po odrobinie barwinka do masy cukrowej, przygotować kwiatki i ozdobić muffinki wg uznania (fot.8).
Wesołych Świąt! :)

Pomysł na dekorację: zdjęcie z Pinterest
Zdjęcie - Wielkanocne muffinki z płatkami czekoladowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wielkanocne muffinki z płatkami czekoladowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wielkanocne muffinki z płatkami czekoladowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wielkanocne muffinki z płatkami czekoladowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wielkanocne muffinki z płatkami czekoladowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wielkanocne muffinki z płatkami czekoladowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wielkanocne muffinki z płatkami czekoladowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wielkanocne muffinki z płatkami czekoladowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wielkanocne muffinki z płatkami czekoladowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wielkanocne muffinki z płatkami czekoladowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
drukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Króliczki wielkanocne
4

Króliczki wielkanocne

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Mazurek kawowy z kajmakiem
1

Mazurek kawowy z kajmakiem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sernik czekoladowo-kokosowy
1

Sernik czekoladowo-kokosowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałwowo-czekoladowy mazurek
1

Chałwowo-czekoladowy mazurek

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Mazurek wielkanocny z białą czekoladą

Mazurek wielkanocny z białą cz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Babka czekoladowo – cytrynowa

Babka czekoladowo – cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Chlebek bananowy z owocami leśnymi
1

Chlebek bananowy z owocami leś…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Magdalenki
1

Magdalenki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Sernik bez pieczenia z borówkami na kakaowym spodzie
1

Sernik bez pieczenia z borówka…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Galaretka z pigwy, z imbirem i kurkumą
1

Galaretka z pigwy, z imbirem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ziołowe bułeczki z przedziałkiem
1

Ziołowe bułeczki z przedziałki…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Cynamonowe ślimaki ze śliwkami
2

Cynamonowe ślimaki ze śliwkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu