Wielkanocne bułeczki – wianuszki

Zdjęcie - Wielkanocne bułeczki – wianuszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli zastanawialiście się jak można przystroić stół czymś pysznym i efektownym w okolicach wiosny i świąt wielkanocnych, to moja propozycja powinna Wam przypaść do gustu.

Słodkie bułeczki w kształcie wianuszków fantastycznie sprawdzają się jako gniazdko dla wielkanocnych pisanek. Wykonałam je na bazie sprawdzonych proporcji z których robię chałkę. Z tego przepisu wychodzi bardzo elastyczne ciasto, które umożliwia szerokie działania plastyczne. Ja postanowiłam zapleść małe warkocze z których zrobiłam wianuszki na pisanki. Drugim rodzajem gniazdka jest bułeczka w kształcie kwiatka, w której środek bez problemu można włożyć ozdobne jajko :)

Zdjęcie - Wielkanocne bułeczki – wianuszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wielkanocne bułeczki-wianuszki

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 świeżych drożdży
  • 30 ml letniego mleka
  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • żółtko
  • garść płatków migdałowych

  1. Do miseczki wrzucamy rozkruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i letnie mleko. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
  2. Masło roztapiamy na patelni i studzimy. Rozczyn łączymy z jajkiem, masłem oraz cukrem. Powoli miksujemy i przesiewamy mąkę oraz dodajemy sól. Ciasto miksujemy przez 10 minut lub wyrabiamy ręcznie na blacie podsypanym mąką. Gotową kulę z ciasta wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
  3. Ciasto dzielimy na 8 porcji.
  4. Jak zrobić wianuszek ? Z każdej części ciasta lepimy 3 wałeczki (krok pierwszy widoczny na zdjęciu), następnie zaplatamy „warkocz” (krok drugi), a na koniec łączymy oba końce tworząc wianuszek (krok trzeci). Sprawdzamy czy jajko się mieści w wianuszku i powtarzamy czynność.
  5. Jak zrobić bułeczkę kwiatek? Porcję ciasta dzielimy na 6 kuleczek, z największej z nich lepimy środek kwiatka, a z reszty płatki.
  6. Ulepione bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy bułeczki podwoją swoją objętość smarujemy je za pomocą pędzelka rozbełtanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Studzimy na kratce.

Przepisy z tych kategorii

Chleb na żurek

Chleb na żurek

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki zajączki

Bułeczki zajączki

Malwinka Malwinka
Przepyszne

Bułeczki ćwikłowe

Bułeczki ćwikłowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebki do koszyczka

Chlebki do koszyczka

Kasia Kasia
Pełny talerz

Mini chlebki do święconki

Mini chlebki do święconki

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Chałka drożdżowa z powidłami

Chałka drożdżowa z powidłami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit