Wielkanocne babeczki do koszyczka z rodzynkami i gałką muszkatułową
Czy w Waszych koszyczkach z wielkanocną święconką jest miejsce dla mini babeczki? Ten przepis na wielkanocne babeczki do koszyczka z rodzynkami i gałką muszkatułową warto wypróbować.
Z poniższego przepisu otrzymacie 6 babeczek o średnicy około 8 cm i wysokości 5 cm. Takie formy na 6 babeczek , przed Świętami Wielkanocnymi są dostępne w praktycznie każdym markecie;)
Moje babeczki zostały upieczone w silikonowej formie. Przed nałożeniem ciasta do takiej formy koniecznie wysmarujcie ją masłem i oprószcie bułką tartą, aby zapobiec przywarciu babki do formy.
Oczywiście dekoracja babeczek to sprawa indywidualna. Z dekoracją czy też bez i tak są pyszne! Jeśli jednak zdecydujesz się na polewę to polecam Ci ten przepis na czekoladową polewę, którą możesz zabarwić dowolnym barwnikiem spożywczym.
Przepisów na babki jest wiele, każdy ma swoje ulubione. Co roku na Święta Wielkanocne, a raczej przed, staram się wypróbować przynajmniej jeden nowy przepis. Przyznam, że od wielu lat mój nr jeden na babkę się nie zmienił. Babka cytrynowa mojej mamy nie ma sobie równych. Przepis na cytrynową babkę pojawi się za kilka dni;)
Składniki- 100 g masła
- 130 g cukru
- 2 jaja
- 130 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatułowej
- 50 g rodzynek
- szczypta soli
Utrzeć masło z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, gałką muszkatułową i szczyptą soli. Wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać rodzynki i delikatnie zamieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 min lub do tzw. „suchego patyczka”.
NotesForemki na babeczki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą, aby zapobiec przywarciu ciasta.