Wielkanocna babka majonezowa
Dzisiaj zapraszam na nietypowy deser - babkę z dodatkiem majonezu! :) To wcale nie żart! Babka z tego przepisu wychodzi idealna, mięciutka, pulchniutka i rozpływająca się w ustach, a majonezu nie czuć wcale. Wspaniale będzie się prezentować na Wielkanocnym stole i z pewnością zaskoczycie swoich gości. Przepis znalazłam na blogu Gotuję bo lubię! . Zapraszam do przygotowań!
Składniki na ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka drobnego cukru
4 duże jajka
3/4 szklanki łagodnego majonezu
Składniki na lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
bułka tarta lub kasza manna do podsypania formy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy 5-6 minut, aż cukier się rozpuści. Formę do babki natłuszczamy masłem, posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i układamy na talerzu/paterze.
2. W szklance umieszczamy cukier puder, stopniowo dodajemy sok z cytryny oraz barwnik (opcjonalnie). Bardzo dokładnie mieszamy, aż lukier będzie płynny. Tak przygotowanym lukrem polewamy babkę i pozostawiamy do zastygnięcia. Smacznego! :)