Wiejskie podpłomyki z makiem

Wiejskie podpłomyki z makiem

Zdjęcie - Wiejskie podpłomyki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jestem fanką wszelkiego rodzaju przaśnych wypieków, które nie potrzebują drożdży i zakwasu do szczęścia, nie muszą fermentować, a robi się je niezwykle szybko. Zazwyczaj cienko wałkuję ciasto na podpłomyki i wrzucam je na rozgrzaną patelnię, ale tak naprawdę można je także upiec w piekarniku.
Tym razem moje wiejskie podpłomyki są z mąki pszenno-żytniej. Ciasto wzbogacone jest o kefir, a z wierzchu posypałam je jasnym i ciemnym makiem.

Czas całkowity: 50 min
Czas wyrastania: 10 min
Czas wypieku: 30 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 200 g
  2. letnia woda - 100 ml
  3. sól - 1 łyżeczka
  4. oliwa - 1 łyżka
  5. mąki żytniej typ 720 - 100 g
  6. kefiru - 100 g
  7. maku - 3 łyżeczki

Potrzebne narzędzia:

  1. waga kuchenna
  2. duża misa
  3. wałek
  4. patelnia

Przepis:
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy sól, oliwę, kefir. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy krótko ciasto do połączenia składników w kulę.
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 10 minut.
3. Ciasto dzielimy na 6 kulek, każdą delikatnie spłaszczamy i na podsypanym mąką blacie cienko wałkujemy na okrągły placek. Z wierzchu posypujemy makiem.
4. Podpłomyki wrzucamy na suchą patelnię (lub skropionej tłuszczem) i smażymy po ok. 2-3 minuty na stronę.

Zdjęcie - Wiejskie podpłomyki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiejskie podpłomyki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiejskie podpłomyki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wiejskie podpłomyki z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów