Wiejskie podpłomyki z makiem
Jestem fanką wszelkiego rodzaju przaśnych wypieków, które nie potrzebują drożdży i zakwasu do szczęścia, nie muszą fermentować, a robi się je niezwykle szybko. Zazwyczaj cienko wałkuję ciasto na podpłomyki i wrzucam je na rozgrzaną patelnię, ale tak naprawdę można je także upiec w piekarniku.
Tym razem moje wiejskie podpłomyki są z mąki pszenno-żytniej. Ciasto wzbogacone jest o kefir, a z wierzchu posypałam je jasnym i ciemnym makiem.
Czas całkowity: 50 min
Czas wyrastania: 10 min
Czas wypieku: 30 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 200 g
- letnia woda - 100 ml
- sól - 1 łyżeczka
- oliwa - 1 łyżka
- mąki żytniej typ 720 - 100 g
- kefiru - 100 g
- maku - 3 łyżeczki
Potrzebne narzędzia:
- waga kuchenna
- duża misa
- wałek
- patelnia
Przepis:
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy sól, oliwę, kefir. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy krótko ciasto do połączenia składników w kulę.
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 10 minut.
3. Ciasto dzielimy na 6 kulek, każdą delikatnie spłaszczamy i na podsypanym mąką blacie cienko wałkujemy na okrągły placek. Z wierzchu posypujemy makiem.
4. Podpłomyki wrzucamy na suchą patelnię (lub skropionej tłuszczem) i smażymy po ok. 2-3 minuty na stronę.