Wiejskie dziewczę w welonie.
Bondepige med slor.
Składniki:
150g chleba czerstwego
1 łyżeczka masła
1 łyżka cukru
1 szklanka musu jabłkowego
100ml śmietany kremówki
Wykonanie. Najlepszy jest chleb żytni. Chleb zetrzeć na tarce. W garnczku lub na patelni stopić masło, dodać tarty chleb i cukier. Smażyć, mieszając ,aż się zrumieni. Ostudzić. Na krótko przed podaniem nałożyć na dno naczynia warstwę smażonego chlebka. Możemy użyć większej salaterki lub pojedynczych . Następnie nakładamy warstwę musu i znowu warstwę chleba. Jeżeli mamy ochotę, to możemy warstwy jeszcze raz powtórzyć. Ubić śmietanę i umieścić kleks na wierzchu deseru. Ja ozdobiłem rajskim jabłuszkiem, a Duńczycy dają galaretkę z borówek. Resztę śmietany podajemy osobno.
Pochodzenia nazwy nie zgłębiłem, ale deser jest szybki, łatwy i bardzo smaczny.