Wiejska bagietka na zakwasie
Uwielbiam bagietki przede wszystkim za ich kształt, ta podłużna okrągła bułka potrafi zawrócić w głowie. Kojarzy mi się z chrupkością skórki i bardzo miękkim miąższem.
Co do zasady, bagietki charakteryzują się tym, że są wąskie i długie. Dla mnie jednak istnieje inny rodzaj bagietki, coś bardziej rustykalnego i wiejskiego- gruba bagietka. Prawdziwie wiejska bagietka.
W związku z tym, bez wyrzutów sumienia formuje te podłużną bułkę i nie obchodzi mnie, czy rozrośnie się na boki. Przecież nie o to chodzi. Ważny jest smak. A jest pyszna.
Wiejska bagietka na zakwasie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 9 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 9 godz. 15 min. Porcje: 1 Składniki- Zaczyn:
- 50 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka zakwasu pszennego
- 50 ml ciepłej wody
- Ciasto właściwe:
- 200 g mąki pszennej razowej
- 200 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 280 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
- Po upływie tego czasu dodaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto. Powinno mieć jednolitą, lepką konsystencję.
- Zostaw ciasto w misce w ciepłym miejscu, pod przykryciem materiałowej szmatki na ok. 3 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj rulon.
- Rulon ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2 godziny.
- Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
- Wyjmij bagietkę i ostudź.