Wiejska bagietka na zakwasie

Wiejska bagietka na zakwasie

Zdjęcie - Wiejska bagietka na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam bagietki przede wszystkim za ich kształt, ta podłużna okrągła bułka potrafi zawrócić w głowie. Kojarzy mi się z chrupkością skórki i bardzo miękkim miąższem.

Co do zasady, bagietki charakteryzują się tym, że są wąskie i długie. Dla mnie jednak istnieje inny rodzaj bagietki, coś bardziej rustykalnego i wiejskiego- gruba bagietka. Prawdziwie wiejska bagietka.

W związku z tym, bez wyrzutów sumienia formuje te podłużną bułkę i nie obchodzi mnie, czy rozrośnie się na boki. Przecież nie o to chodzi. Ważny jest smak. A jest pyszna.

Wiejska bagietka na zakwasie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 9 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 9 godz. 15 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka zakwasu pszennego
  • 50 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 280 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
  2. Po upływie tego czasu dodaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto. Powinno mieć jednolitą, lepką konsystencję.
  3. Zostaw ciasto w misce w ciepłym miejscu, pod przykryciem materiałowej szmatki na ok. 3 godziny.
  4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj rulon.
  5. Rulon ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2 godziny.
  6. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
  8. Wyjmij bagietkę i ostudź.

3.1.09

Kategorie przepisów