Wianuszki cynamonowe z bananem
Mam słabość do wszelkiego rodzaju poplątanych wypieków. Tym razem ciasto drożdżowe podzieliłam na części, rozwałkowałam, posmarowałam masłem cynamonowym, dodałam plasterki bananów i zaplotłam z tego małe warkocze. Końce połączyłam i tak powstały urocze cynamonowe wianuszki ?
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 550 g
- sól - 1 łyżeczka
- jajko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 7 g
- letniego mleka - 260 ml
- zimnego masła - 70 g
- białko jajka (wierzch) - 1 szt.
- cukru trzcinowego - 70 g
- banany (nadzienie) - 2 szt.
- miękkiego masła (nadzienie) - 100 g
- cukru trzcinowego (nadzienie) - 50 g
- cynamonu (nadzienie) - 1 łyżka
Potrzebne narzędzia:
- wałek
- misa
- ściereczka
- pędzelek
- waga kuchenna
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i wyrabiamy ciasto jeszcze 2-3 minuty, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. W tym czasie łączymy miękkie masło z cukrem i cynamonem.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o długości ok. 20-25 cm. Smarujemy z wierzchu masłem cynamonowym, wykładamy po kilka plasterków banana, zostawiamy brzegi wolne i zawijamy jak roladę. Następnie przecinamy roladę przez środek na dwie części, zostawiając koniec złączony. Zaplatamy warkocz z obu części i formujemy okrągły wianuszek, łącząc ze sobą dwa końce.
4. Tak uformowane wianuszki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
5. Wianuszki smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. gotowe drożdżówki można z wierzchu dodatkowo polać lukrem (łącząc cukier puder z sokiem z cytryny).