Węgierskie leczo z białych papryk
Nie łatwo było mi znaleźć białą paprykę ( starganach tylko zielona i czerwona), a prawdziwe węgierskie leczo zawiera białą paprykę, cebulę, paprykę wędzoną i słodką. Podaje się je do mięs, lub dodaje kiełbasę. Ja dodałam białą gotowaną fasolę Jaś. Polecam dla wegan. Leczo można zawekować i schować do spiżarni.
Składniki:
6-8 białych papryk
2 duże cebule
3 pomidory paprykowe ( mogą być podłużne) ale paprykowe mają praktycznie sam miąższ
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
sól do smaku ( dałam ok. 2 łyżeczek)
pieprz cayenne do smaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
Przygotowanie:
Papryki umyć przekroić na ćwiartki a ćwiartki w paseczki. Cebule pokroić w dość dużą kostkę. Rozgrzać patelnię wlać olej i zeszklić cebulkę do granicy aż prawie zacznie sie rumienić- karmelizować. Następnie dodać papryki w proszku i pocięte papryki. Mieszać i dusić, posolić do smaku. Kiedy papryka lekko zmięknie dodać posiekane pomidory wcześniej obrane ze skórki. Dusić 30 minut. Na koniec dodać koncentrat i dusić jeszcze kilka minut. Gorące zamykać w wyparzonych słoikach i pasteryzować ok. 20 minut.