Węgierskie knedle z białego sera

Węgierskie knedle z białego sera

Knedle znane są nie tylko w Polsce, Czechach i Austrii, ale także na Węgrzech – choć nie jest to potrawa, która najbardziej kojarzy się z krajem naszych bratanków. A ponieważ Festiwal Kuchni Węgierskiej czas rozpocząć, to właśnie knedlami inauguruję tę kulinarną zabawę.
Knedle, choć może wyglądają dość niepozornie, są nie byle jakie – niesamowicie delikatne, mięciutkie i bardzo, bardzo smaczne. Choć świeżo zarobione ciasto wydaje się zbyt kleiste, znalazłam na to sposób: wystarczy odstawić je na minimum pół godziny, wówczas kasza manna wchłonie wilgoć i masa będzie znacznie lepsza do formowania.
Warto je zrobić, bo nie wymagają wiele pracy, a są naprawdę bardzo dobre :)

Zdjęcie - Węgierskie knedle z białego sera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
WĘGIERSKIE KNEDLE Z BIAŁEGO SERA
(3-4 porcje)
800g twarogu,
80g miękkiego masła,
3 jajka,
100-120g kaszy manny,
30g mąki pszennej,
sól dodatkowo: kwaśna śmietana 12% lub 18%,
cukier

Twaróg zemleć lub przetrzeć przez sitko. Dodać miękkie masło i jajka, dokładnie połączyć łyżką lub krótko utrzeć mikserem. Dodać kaszę mannę i mąkę, dłonią wyrobić ciasto. Odstawić je na min. pół godziny, aby ciasto zgęstniało. Wilgotnymi dłońmi formować okrągłe knedle.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Knedle kłaść na wrzątek i delikatnie zamieszać. Gotować na niezbyt dużym ogniu przez 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać gorące, polane posłodzoną śmietaną. Zamiast śmietany można je również okrasić bułką tartą zrumienioną na maśle i posypane cukrem.


(na podstawie przepisu z blogu Edysi)

Zdjęcie - Węgierskie knedle z białego sera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów