Wegańskie mince pies i Wyprzedaż!
No to zaczynamy. Serię przepisów bożonarodzeniowych i jednocześnie wyprzedaż mojej książki. Nie znam się zbytnio na marketingu, ale końcówki serii się chyba wyprzedaje. Zatem hopsa, wietrzymy magazyny i cenę "100 smakołyków dla alergików" obniżamy o połowę.
Z tej okazji przepis z książki - przepyszne mince pies, czyli kruchutkie babeczki z aromatycznym nadzieniem z moczonych w brandy suszonych owoców. Gwiazdki wigilijnego stołu dla małych alergików mogą was straszyć zawartością alkoholu, ale zapewniam, że nie ma się czego bać, bo brandy zostawi jedynie swój wykwintny posmaczek, alkohol natomiast ulotni się podczas pieczenia. Ku rozpaczy niektórych...
Weźmy:
na ciasto:
200 g mąki
100 g bezmlecznej margaryny
łyżkę cukru pudru
szczyptę soli
zimną wodę
na nadzienie:
ok. 220 g dozwolonych suszonych, niesiarkowanych owoców (fig, rodzynków, moreli, daktyli, żurawiny etc.)
3-4 łyki dżemu morelowego*
4 łyżki brandy (lub innego aromatycznego, mocnego alkoholu, np.: karmelówki lub koniaku)
4 łyżki soku jabłkowego lub innego dozwolonego
opcjonalnie - 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Suszone owoce drobno pokroić, przełożyć do miseczki, zalać sokiem wymieszanym z alkoholem, przykryć i odstawić do lodówki na całą noc. Zagnieść kruche ciasto dodając tylko tyle wody, by masa była zwarta i elastyczna. Rozwałkować je na grubość 2-3 mm i wyciąć tyle samo kółek, ile gwiazdek (kółka wycinam szklanką, a gwiazdki foremką do ciastek). Kółkami ciasta wylepić formy na małe babeczki. Owoce wyjąć z lodówki, wymieszać z dżemem i przyprawą do piernika. Farszem wypełnić ciasto w foremkach, a na wierzchu każdej babeczki ułożyć gwiazdkę, lekko dociskając brzegi. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
*najlepiej domowego, robi się go tak samo, jak dżem brzoskwiniowy, tylko z moreli