Wegańskie babeczki z daktylami i kaszą manną (bez jaj, cukru, masła)

Wegańskie babeczki z daktylami i kaszą manną (bez jaj, cukru, masła)
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, który znalazłam na tej stronie . Zaciekawił mnie, postanowiłam wypróbować. Jestem ciekawa Waszych opinii na temat tych wegańskich babeczek.
Zdjęcie - Wegańskie babeczki z daktylami i kaszą manną (bez jaj, cukru, masła) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na około 9 babeczek:
  • 95g kaszy manny
  • 70g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 18 suszonych i wypestkowanych daktyli
  • 175 ml wody
  • 150 ml oleju
  • posiekane orzechy włoskie
Daktyle wrzuć do miseczki zalej wodą i odstaw do namoczenia na minimum 3-4 godzin (moje moczyły się całą noc)
Piekarnik nastaw na 190 C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do miski wsyp mąkę, proszę i kaszę manną i wymieszaj. Daktyle i wodę, w której się moczyły zmiksuj na papkę. Dodaj olej i dobrze wymieszaj. Następnie more składniki wlej do suchych i wymieszaj aż wszystko dobrze się połączy. Na koniec wmieszaj do masy posiekane orzechy (zostaw kilka do obsypania babeczek).

Zdjęcie - Wegańskie babeczki z daktylami i kaszą manną (bez jaj, cukru, masła) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto przełóż do papilotek - wypełniając je do 3/4 wysokości. Obsyp pozostałymi orzeszkami. Piecz aż ładnie wyrosną.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, na kilka minut zostaw w formie, w której się piekły, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.
Smacznego :) Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów