Weekendowa Piekarnia #80 - Chleb żytni z kardamonem, na maślance

Weekendowa Piekarnia #80 - Chleb żytni z kardamonem, na maślance
Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #80 - Chleb żytni z kardamonem, na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejny wypiek z zaległych - chleb zaproponowany przez Mafilkę.
Chleb żytni z kardamonem, na maślance

Składniki zaczynu:
200 g zakwasu żytniego (u mnie 100%) świeżo dokarmionego
200 g wody
200 g mąki żytniej 720

Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, miskę wkładamy do foliowego worka i odstawiamy na 3-4 godziny.

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
350 ml maślanki
1 łyżka miodu (gryczany jest tu bardzo wskazany) - ja miałam akacjowo-rzepakowy
2/4 łyżki soli
1 łyżeczka kardamonu
420 g mąki żytniej 720

Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #80 - Chleb żytni z kardamonem, na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie: W naczyniu mieszamy maślankę z solą, miodem i kardamonem, wlewamy do zaczynu, mieszamy i dosypujemy mąkę, dokładnie łączymy. Można mieszać łyżką. Ciasto będzie bardzo lepkie, takie łyżkowe ;) Odstawiamy jedynie na czas przygotowania keksówki (36x12), którą smarujemy oliwą i wysypujemy mąką lub otrębami. Przekładamy ciasto do foremki i smarujemy wierzch wodą, keksówkę umieszczamy w worku foliowym i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy jest ciepło, wystarczą 2 godziny. Pieczemy zaczynając od 240 stopni Celsjusza (termoobieg), schodząc w czasie 60 minut do 180 stopni Celsjusza.

Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #80 - Chleb żytni z kardamonem, na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #80 - Chleb żytni z kardamonem, na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów