Weekendowa Piekarnia #74 - Brioszki czekoladowe z kremem waniliowym

Weekendowa Piekarnia #74 - Brioszki czekoladowe z kremem waniliowym
Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #74 - Brioszki czekoladowe z kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejne zadanie w Weekendowej Piekarni.Już kiedyś piekłam brioszki z przepisu Asi - nie jest to mój faworyt :(
Gospodarzy nam Viridianka z Czekoladowe Kota
Brioszki czekoladowe z kremem waniliowym
składniki na 24 małe lub 16 większych sztukciasto:
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant - użyłam świeżych
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 500 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli (ja dałam 1 łyżeczkę)
  • 5 jajek
  • 350 g niesolonego masła, bardzo miękkiego
krem Pâtissière:
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru (polecam użyć cukru z prawdziwą wanilią)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (polecam zwiększyć ilość do 3-4, by krem był gęstszy i nie wypływał podczas rośnięcia oraz pieczenia bułeczek)
dodatkowo:
  • 120 g posiekanej ciemnej czekolady deserowej***
  • 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka na glazurę
Ciasto: Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i odstawić na 10 - 15 minut (po tym czasie drożdże powinny się spienić, jeśli nic się nie dzieje, należy powtórzyć z innymi drożdżami). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Można też wyrabiać mikserem, specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego, początkowo na wolnych obrotach, później zwiększyć do średnich.
Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 do 2 godzin. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na noc.
Krem: Zagotować mleko w rondlu. W plastikowej misce ubić mikserem żółtka z cukrem, następnie zmiksować z mąką ziemniaczaną. Stopniowo dolewać gorące mleko, ciągle miksując. Przelać do rondla i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez około 2 minuty lub dłużej, ciągle miksując. Zdjąć z ognia, wymieszać z ekstraktem z wanilii i przelać do czystej miski. Przykryć i schłodzić w lodówce.
Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni, na prostokąt o wymiarach około 30 x 45 cm, cienki na 1/2 cm. Rozsmarować zimny krem na powierzchni ciasta, posypać kawałeczkami czekolady. Złożyć krótsze boki ciasta do środka, tak aby spotkały się pośrodku, przekroić ciasto w tym miejscu na dwie części. Każdą połówkę pokroić w poprzek na 12 pasków (lub 8). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości 2 cm od siebie. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch ciasta posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor przez około 15 - 20 minut. Studzić na blasze ustawionej na metalowej kratce.Po szczegóły zapraszam do gospodyni

Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #74 - Brioszki czekoladowe z kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Weekendowa Piekarnia #74 - Brioszki czekoladowe z kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A rok temu: Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #74 - Brioszki czekoladowe z kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamijedliśmy pitę z grilla.......i naleśniki warzywno mięsne:

Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #74 - Brioszki czekoladowe z kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów