Weekendowa Piekarnia #74 - Brioszki czekoladowe z kremem waniliowym
Kolejne zadanie w Weekendowej Piekarni.Już kiedyś piekłam brioszki z przepisu Asi - nie jest to mój faworyt :(
Gospodarzy nam Viridianka z Czekoladowe Kota
Brioszki czekoladowe z kremem waniliowym
składniki na 24 małe lub 16 większych sztukciasto:
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant - użyłam świeżych
- 2 łyżki ciepłej wody
- 500 g mąki
- 50 g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli (ja dałam 1 łyżeczkę)
- 5 jajek
- 350 g niesolonego masła, bardzo miękkiego
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 żółtka
- 50 g cukru (polecam użyć cukru z prawdziwą wanilią)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (polecam zwiększyć ilość do 3-4, by krem był gęstszy i nie wypływał podczas rośnięcia oraz pieczenia bułeczek)
- 120 g posiekanej ciemnej czekolady deserowej***
- 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka na glazurę
Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 do 2 godzin. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na noc.
Krem: Zagotować mleko w rondlu. W plastikowej misce ubić mikserem żółtka z cukrem, następnie zmiksować z mąką ziemniaczaną. Stopniowo dolewać gorące mleko, ciągle miksując. Przelać do rondla i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez około 2 minuty lub dłużej, ciągle miksując. Zdjąć z ognia, wymieszać z ekstraktem z wanilii i przelać do czystej miski. Przykryć i schłodzić w lodówce.
Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni, na prostokąt o wymiarach około 30 x 45 cm, cienki na 1/2 cm. Rozsmarować zimny krem na powierzchni ciasta, posypać kawałeczkami czekolady. Złożyć krótsze boki ciasta do środka, tak aby spotkały się pośrodku, przekroić ciasto w tym miejscu na dwie części. Każdą połówkę pokroić w poprzek na 12 pasków (lub 8). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości 2 cm od siebie. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch ciasta posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor przez około 15 - 20 minut. Studzić na blasze ustawionej na metalowej kratce.Po szczegóły zapraszam do gospodyni
A rok temu: jedliśmy pitę z grilla.......i naleśniki warzywno mięsne: