Weekendowa Piekarnia #50 - żytni chleb z rodzynkami

Weekendowa Piekarnia #50 - żytni chleb z rodzynkami
Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #50 - żytni chleb z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gospodynią okrągłej piekarni jest Paulina.
Zaproponowała 2 wypieki - oba godne polecenia :)
Chlebak wyszedł bardzo niski, mocno przypieczony, ale smak ma niezrównany...

Chleb żytni z rodzynkami

zaczyn:

  • 50 g zakwasu żytniego
  • 60 g mąki żytniej (typ 2000)
  • 120 g wody

ciasto właściwe:

  • zaczyn jw
  • 190 g mąki żytniej chlebowej
  • 80 g wody
  • 15 g melasy
  • 1 łyżka cukru muscavado
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanka rodzynek

Są to proporcje na niewielką keksówkę ok 20 x 10, na keksówke dużą wszystkie składniki należy przemnożyć przez dwa ;)

Zaczyn odstawić pod przykryciem na 12 godzin. Rodzynki zalać ciepłą wodą i zostawić do napęcznienia.

Rodzynki wysuszyć na ściereczce by nie miały za dużo wody wokół siebie. Wszystkie składniki ciasta wymieszać w misce dokładnie (również odsączone rodzynki). Ciasto będzie dosyć gęste, ale można je bez problemu mieszać łyżką (łatwo robi się to zewnętrzną stroną łyżki).

Przełożyć do keksówki i przykryć folią i/lub ściereczką a następnie odstawić na 2-5 h aby wyrosło. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów keksówki, przynajmniej 3/4 wysokości (po wypełnieniu będzie sięgać niewiele ponad połowę).

(PS: dla zaganianych druga metoda to wstawić na ok 18 h do lodówki i po wyjęciu trzymać w temp. pokojowej 1 h. Efekt bardzo podobny)

Po tym czasie wstawić keksówke do nagrzanego piekarnika do 230 C na 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 i piec jeszcze 50 minut. Jeśli wierzch rumieni się zbyt mocno to przykrywam folia aluminiową.

Kroić po ok 20 h.

Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #50 - żytni chleb z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #50 - żytni chleb z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów