Weekendowa Piekarnia #45: Chlebki z rejonu Vendée

Weekendowa Piekarnia #45: Chlebki z rejonu Vendée
Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #45: Chlebki z rejonu Vendée - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Znowu jestem po terminie :(
Ale chlebki były pyszne :)
Dziękuję za przepis.

Przepis cytuję za Zapbook:

Skladniki

Ciasto

  • 300 g maki t55
  • 18 cl wody
  • 7,5 g drożdży
  • 7 ,5 g soli

Nadzienie

  • 225 g miękkiego masła - ja dałam 100g
  • 130 g obranego czosnku - dałam 2 bardzo duże ząbki
  • Sól,pieprz

Mieszamy dokładnie składniki na ciasto i wyrabiamy aż będzie elastyczne i gładkie.Wkładamy do miski, przykrywamy mokrą ściereczką i odkładamy do urośnięcia na 90 minut w ciepłym miejscu.

Możemy oczywiście to zrobić w maszynie do chleba. Ja tak właśnie zrobiłam.

W czasie, kiedy ciasto rośnie, obieramy czosnek i siekamy go na maluśkie kawałeczki. Mieszamy z masłem i dodajemy soli i pieprzu.

Jak ciasto uroś nie,przyciskamy go ręką żeby opadło. Wyrabiamy kulkę, którą dzielimy na dwie (ja podzieliłam na 5 - tyle nas było na obiedzie). Z każdej części formujemy bagietki. Kładziemy je na blasze i odkładamy do urośnięcia na godzinę.

Nagrzewamy piekarnik do 240°C(th 8), wkładamy naczynie z wodą

Nacinamy chleb .

Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #45: Chlebki z rejonu Vendée - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy piekarnik jest nagrzany, wkładamy chleby i pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, kładziemy na nich drewnianą deseczkę i przyciskamy mocno .

Przecinamy chleby wzdłuż, otwieramy i smarujemy czosnkowym masłem. Zamykamy i wkładamy z powrotem do piekarnika na 15-20 minut.Pilnujemy koloru, jak by co, to zniżamy temperaturę na 180° C (TH 6°)

Wyciągamy préfou z piekarnika i podajemy jeszcze gorący. Możemy go jeść z sałatką. Jest pyszny.

Smacznego !

Wietrzymy mieszkanie ,bo pachnie czosnkiem :)


Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #45: Chlebki z rejonu Vendée - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów