Weekendowa piekarnia #39 - Chleb orkiszowy z pszenicą bulgur (kuskusem)

Weekendowa piekarnia #39 - Chleb orkiszowy z pszenicą bulgur (kuskusem)
Zdjęcie - Weekendowa piekarnia #39 - Chleb orkiszowy z pszenicą bulgur (kuskusem) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tego chleba miałam nie piec... Pszenicy bulgur nie ma w pobliskich sklepach, a doczytałam się u źródła, że owszem, można ją zamienić na rozdrobnione ziarno...

Na szczęście Atina miała ten sam problem i upiekła chlebek z kuskusem..

Zrobiłam tak samo.

Przepis cytuję za Ewą:

Chleb orkiszowy z pszenicą bulgur (kuskusem)

Składniki na dwa bochenki chleba, można oczywiście zmniejszyć ilości o połowę i upiec jeden bochenek .

Bulgur
  • 100g ziarna pszenicy bulgur
  • 250ml wody
  • ½ łyżeczki soli
Zagotować w rondlu wodę z dodatkiem soli, domieszać pszenicę. Mieszać od czasu do czasu pozwalając pszenicy wchłonąć całą wodę. Zajmie to ok. 10 - 15 minut. Napęczniałą i miękką pszenicę odstawić do ostygnięcia.

Kuskus (zamiennie):

  • 100 g kuskusa
  • 250 ml wody
  • ½ łyżeczki soli

Zagotować w rondlu wodę z dodatkiem soli, domieszać kuskus. pozostawić, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Zajmie to ok. 10 - 15 minut. Napęczniały kuskus odstawić do ostygnięcia.


Rozczyn drożdżowy
  • 2 łyżeczki miałkiego brązowego cukru
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 50ml ciepłej wody
Drożdże rozprowadzić w wodzie z dodatkiem cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby ruszyły.

Zdjęcie - Weekendowa piekarnia #39 - Chleb orkiszowy z pszenicą bulgur (kuskusem) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto
  • 750g mąki orkiszowej
  • 190g mąki pełnoziarnistej
  • ½ szkl. płatków owsianych niebłyskawicznych (zamiennie mogą być otręby)
  • 1½ łyżki soli
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 300 - 400ml ciepłej wody (na początku proponuję dać 300 ml wody, a potem ewentualnie dodać resztę, jeśli ciasto będzie tego wymagało - jest to zależne od właściwości mąki)
Przesiać do miski mąki, dodać płatki oraz przygotowany i ostudzony bulgur. Zrobić w środku wgłębienie i wlać w nie rozczyn drożdżowy oraz oliwę, sól i umowne 3/4 przygotowanej wody. Wymieszać całość i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dolać resztę wody, tak aby ciasto dało się swobodnie wyrobić - powinno być na końcu gładkie i elastyczne. Wyrabiamy ciasto ok. 10-15 minut. Na końcu formujemy je w kulę i umieszczamy w naoliwionej misce, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5h).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na dwie części i każdą wyrabiamy po 5 minut. Formujemy dwa podłużne bochenki. Każdy z bochenków obtaczamy w ziarnie sezamu, najlepiej rolując bochenkiem po rozsypanym na stolnicy ziarnie. Tak przygotowane bochenki układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 h, tak aby podwoiły objętość.

Rozgrzewamy piekarnik do 250 st. C. Przed włożeniem do pieca należy nad bochenkami obficie rozpylić gorącą wodę. Temperaturę zmniejszamy do 200 st. C, wkładamy bochenki do pieca i pieczemy ok. 40 - 50 minut, aż będą brązowe i wypieczone, a popukane od dołu wydadzą głuchy odgłos. Jeśli bochenki będą zbyt szybko brązowieć należy trochę zredukować temperaturę w piekarniku. Upieczone chłodzimy na kratce.

Zdjęcie - Weekendowa piekarnia #39 - Chleb orkiszowy z pszenicą bulgur (kuskusem) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów