Weekendowa piekarnia #39 - Chleb orkiszowy z pszenicą bulgur (kuskusem)
Tego chleba miałam nie piec... Pszenicy bulgur nie ma w pobliskich sklepach, a doczytałam się u źródła, że owszem, można ją zamienić na rozdrobnione ziarno...
Na szczęście Atina miała ten sam problem i upiekła chlebek z kuskusem..
Zrobiłam tak samo.
Przepis cytuję za Ewą:
Chleb orkiszowy z pszenicą bulgur (kuskusem)
Składniki na dwa bochenki chleba, można oczywiście zmniejszyć ilości o połowę i upiec jeden bochenek .
Bulgur
- 100g ziarna pszenicy bulgur
- 250ml wody
- ½ łyżeczki soli
Kuskus (zamiennie):
- 100 g kuskusa
- 250 ml wody
- ½ łyżeczki soli
Zagotować w rondlu wodę z dodatkiem soli, domieszać kuskus. pozostawić, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Zajmie to ok. 10 - 15 minut. Napęczniały kuskus odstawić do ostygnięcia.
Rozczyn drożdżowy
- 2 łyżeczki miałkiego brązowego cukru
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 50ml ciepłej wody
Ciasto
- 750g mąki orkiszowej
- 190g mąki pełnoziarnistej
- ½ szkl. płatków owsianych niebłyskawicznych (zamiennie mogą być otręby)
- 1½ łyżki soli
- 50ml oliwy z oliwek
- 300 - 400ml ciepłej wody (na początku proponuję dać 300 ml wody, a potem ewentualnie dodać resztę, jeśli ciasto będzie tego wymagało - jest to zależne od właściwości mąki)
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na dwie części i każdą wyrabiamy po 5 minut. Formujemy dwa podłużne bochenki. Każdy z bochenków obtaczamy w ziarnie sezamu, najlepiej rolując bochenkiem po rozsypanym na stolnicy ziarnie. Tak przygotowane bochenki układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 h, tak aby podwoiły objętość.
Rozgrzewamy piekarnik do 250 st. C. Przed włożeniem do pieca należy nad bochenkami obficie rozpylić gorącą wodę. Temperaturę zmniejszamy do 200 st. C, wkładamy bochenki do pieca i pieczemy ok. 40 - 50 minut, aż będą brązowe i wypieczone, a popukane od dołu wydadzą głuchy odgłos. Jeśli bochenki będą zbyt szybko brązowieć należy trochę zredukować temperaturę w piekarniku. Upieczone chłodzimy na kratce.