Weekendowa Piekarnia #16 Grissini Rubata

Weekendowa Piekarnia #16 Grissini Rubata

Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #16 Grissini Rubata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Udało się ! To mój debiut w Weekendowej Piekarni organizowanej przez Alicję. Bardzo się cieszę, że Atinka, która jest gospodynią piekarni w tym tygodniu, wybrała przepis na grissini , pyszne włoskie chlebowe paluszki, które miałam okazję próbować będąc w słonecznej Italii. Teraz one zajrzały do mnie do domku i są przepyszne, chrupiące, idealne do przegryzania w ciągu dnia. Doskonale pamiętam smak włoskich grissini i piekąc je byłam bardzo ciekawa, czy będą smakowały choć podobnie. Muszę powiedzieć, że tak - moje paluszki smakują jak prawdziwe, jak włoskie !:) Jestem szczęśliwa, bo o to właśnie chodziło! Ach, wróciły wspomnienia z wakacji...:)

Przepis na Grissini Rubata cytuję za Tatter (z moimi zmianami):

Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #16 Grissini Rubata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*475g białej mąki pszennej chlebowej (ja dałam zwykłą pszenną)

*1 i 1/2 łyżeczki cukru

*1 łyżeczka soli

*1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant

*3 łyżki oliwy z oliwek

*275g wody

*3 łyżki ziaren sezamu

*1 łyżka nasion kopru włoskiego (ja dałam mak)

*1 łyżka soli w płatkach lub grubych kryształkach

*2 łyżki płatków cebulowych (nie miałam)

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dolać oliwę i wodę. Wymieszać i wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie lecz zwarte ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie ciasto podzielić na 4 równe częsci (po 200g). Pierwszą część zostawić zwykłą, w drugą wgnieść ziarna sezamu, w trzecią kopru, w czwartą cebulowe płatki. U mnie jest sezam w dwóch częsciach ciasta, w jednym mak, a jedna bez niczego. Tak przygotowane ciasto zostawić pod przykryciem na 10 minut.

Każdą ćwiartkę podzielić na ok. 25 gramowe kawałki i z każdego uformować cieniutkie wałeczki około 25 cm długości. Ułożyć je na blasze wysmarowanej oliwą i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30-45 minut.

Paluszki bez dodatków posmarować wodą i posypać kryształkami soli.

Piec rozgrzać do 200 stopni C i piec paluszki przez około 20-25 minut aż się zezłocą a środek wyschnie.

Buon Appetito !

Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #16 Grissini Rubata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #16 Grissini Rubata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #16 Grissini Rubata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów