Weekendowa Cukiernia - Potrójnie czekoladowe ciasto

Weekendowa Cukiernia - Potrójnie czekoladowe ciasto
Gospodynią jest Goś.Kolejny przepis z jej propozycji to Potrójnie czekoladowe ciasto.Ciasto wyszło przepyszne i baaardzo kaloryczne...Niestety, w całości nie udało mi się go sfotografować... Zdjęcie - Weekendowa Cukiernia - Potrójnie czekoladowe ciasto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
POTRÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO
SPÓD:150g czekolady gorzkiej100g masła5jaj1łyżka kakao175g cukru
MUS CIEMNY:100g czekolady gorzkiej100g masła3jaja115g cukru2łyżeczki kakao2łyżeczki żelatyny w proszku
MUS JASNY:65g czekolady białejskórka pomarańczowa3jaja115g cukru2łyżeczki żelatyny
Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Formę o śr.20-23cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę z masłem rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej (czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do miski, którą postawić na garnku z wodą. Wodę zagotować , podnosić miskę i jeżeli jej spód parzy w rękę – na chwilę odstawić miskę z garnka, pomieszać czekoladę i z powrotem umieścić na garnku z wodą). Odstawić i ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao. Dodać do czekolady. Ubić białka na sztywną masę, dodawać stopniowo cukier aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wylać do przygotowanej formy. Piec 20-25(do 35)min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w foremce.Ciemny mus zrobić tak jak spód + razem z ubitymi białkami dodać do masy czekoladowej również rozpuszczoną w 80ml ciepłej wody żelatynę. Wylać masę na upieczony i ostudzony spód. Włożyć na ok. 2godz. (najlepiej na całą noc, ale jeżeli nie mamy czasu – tak długo, aż masa stężeje) do lodówki.Jasną masę przygotować tak jak ciemną, tylko czekoladę rozpuścić na parze bez masła, a dalej postępować wg przepisu wyżej. Wylać na ciemną warstwę i włożyć na całą noc do lodówki.
Zdjęcie - Weekendowa Cukiernia - Potrójnie czekoladowe ciasto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Weekendowa Cukiernia - Potrójnie czekoladowe ciasto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów