Weekendowa Cukiernia #9 - Ciasto brzoskwiniowe z kandyzowanym imbirem

Weekendowa Cukiernia #9 - Ciasto brzoskwiniowe z kandyzowanym imbirem

Zdjęcie - Weekendowa Cukiernia #9 - Ciasto brzoskwiniowe z kandyzowanym imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Weekendowa Cukiernia #9 - Ciasto brzoskwiniowe z kandyzowanym imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Jak co tydzień w sobotę rano byłam na hali targowej skąd przytargałam dobrych sześć kilogramów różnych różności. Jako, że czuję się tam jak dziecko w sklepie z zabawkami, muszę się pilnować, bo najchętniej kupiłabym wszystko:)

Kupiłam pierwsze tegoroczne jabłka (słodkie!), zamówiłam u mojej pani „od jajek” kilka pęczków koperku i natki pietruszki do zamrożenia, a u pana obok kupiłam duuużo pomidorów - z myślą o zimowej pomidorówce. Sezon truskawkowy pożegnałam małym koszyczkiem czerwonych lecz drobnych owoców. Kupiłam również ... brzoskwinie! Znalazły się one w weekendowym cieście zasilającym Cukiernię Zawszepolki. Upiekłam je po raz kolejny. Zrobiłam to z wielką przyjemnością:) Mniam!

Zdjęcie - Weekendowa Cukiernia #9 - Ciasto brzoskwiniowe z kandyzowanym imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto brzoskwiniowe z kandyzowanym imbirem
forma ø 23 cm, szklanka = 250 ml

1 szkl. mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 szkl. miękkiego masła (daję 60 g)
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków (ważne, żeby był drobny!!!)
1 jajko
1 żółtko
3/4 szkl. zmiksowanych świeżych brzoskwiń (1-2 owoce w zależności od wielkości)
2 łyżki drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru

Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 175 C. Formę wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki oprószyć mąką.

Wymieszać w misce mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia, sproszkowany imbir i cynamon. Odłożyć na bok.
Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i zmiksować na puree.

W następnej misce bardzo dokładnie rozetrzeć masło ze skórką cytrynową (do białości). Stopniowo wsypywać cukier i miksować aż masa będzie biała i puszysta. Dodać jajko, dobrze zmiksować. Dodać żółtko i znów zmiksować. Teraz zmniejszyć obroty na najwolniejsze (lub w ogóle odłożyć mikser i wziąć łyżkę - jak ja to robię). Połowę mieszanki mącznej przesiać do masy maślano - jajecznej i wymieszać delikatnie tylko do momentu połączenia się składników. Wlać puree brzoskwiniowe i wmieszać je w masę. Teraz dodać drugą połowę mąki i kandyzowany imbir i znów delikatnie wymieszać, aby składniki tylko się połączyły.
Ciasto przełożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 min.Wyjąć, ostudzić przez 10 min i wyjąć z formy. Przygotować macerowane brzoskwinie i/lub bitą śmietanę.

Macerowane brzoskwinie (autorka nie podaje proporcji - poniżej proponuję sprawdzone przeze mnie proporcje)
(1 nieduża miseczka)

1 duża brzoskwinia
sok z pół cytryny
1 łyżeczka cukru pudru


Brzoskwinię sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Pokroić na ósemki i jeszcze na pół (lub mniejsze, jak ktoś woli). Cukier wsypać do miseczki, zalać sokiem z cytryny, wymieszać. Dołożyć pokrojone brzoskwinie i całość wymieszać. Gotowe!

Kategorie przepisów