Weekendowa Cukiernia #5 - Dymek z pianą i truskawkami
Dołączyłam dziś do Weekendowych Cukierników Polki i upiekłam dymek z pianą i truskawkami zaproponowany przez Edysię. Ciasto wyszło pyszne! Bardzo, ale to bardzo delikatne, trochę przypominające jedno z moich ulubionych ciast, czyli pleśniak. Kakao, którym posypuje się truskawki daje nie tyle smak, co fajny efekt wizualny w postaci cieniutkiej prawie czarnej kreski oddzielającej białą bezę. Nie wiem, czy to widać na zdjęciach, ale „na żywo” - bardzo wyraźnie.
Edysiu, dziękuję za świetny przepis na ciasto z truskawkami. Już go wpięłam na stałe do mojego segregatora:)
Ciasto robiłam z 2/3 porcji. Drugą zmianą było to, że ciasto z zamrażalnika całe od razu starłam i nałożyłam na białka.
Przepis podaję na moje ilości składników, a oryginał można zobaczyć tu:
Dymek z pianą i truskawkami
forma 22x30 cm
Składniki
na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 kostka margaryny
- 2/3 łyżeczki cukru pudru
- niecałe 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na wierzch:
- 50 dag truskawek
- 2/3 łyżki kakao
- 4 białka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 łyżeczki soku z cytryny
Mąkę przesiekać z margaryną, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt lepiące, można jeszcze podsypać mąką). Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika, drugą wyłożyć natłuszczoną prostokątną blachę.
Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i ułożyć na cieście przecięciem do dołu. Kakao wsypać do sitka i oprószyć truskawki.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wyłożyć na truskawki.
Ciasto wyjęte z zamrażalnika zetrzeć na tarce o dużych oczkach i nałożyć na pianę.
Piec 60 min w temp. 180 C.