Weekendowa cukiernia #11 - jabłecznik francuski

Weekendowa cukiernia #11 - jabłecznik francuski
Zdjęcie - Weekendowa cukiernia #11 - jabłecznik francuski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W końcu zdążyłam z Weekendową Cukiernią w terminie :)

Przepis cytuję za Mafilką:

Jabłecznik Francuski:
  • 75 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jaja
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolne jabłka pokrojone w 'szesnastki' ok 3-5 średnich sztuk
  • 150 g creme fraiche lub gęstej śmietany (ja dałam 12%)

Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie wysmarować masłem, piekarnik nagrzać do 170 stopni C. (z teromoobiegiem).

W misce utrzeć masło ze 100 gramami cukru i 1 łyżką cukru waniliowego, dosypać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i wbić 2 jaja. Ucierać aż masa będzie puszysta. Wyłożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię. Obrane i pokrojone w szesnastki jabłka wyłożyc na ciasto i lekko docisnąć. Piec 35 minut na środkowej półce piekarnika.

Śmietanę rozmieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz jajami i wylać na podpieczone ciasto z jabłkami. Piec dalej jeszcze ok 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika można opruszyć cukrem pudrem.

Polecam i smacznego :-)

Zdjęcie - Weekendowa cukiernia #11 - jabłecznik francuski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Weekendowa cukiernia #11 - jabłecznik francuski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów