Wątróbka wieprzowa smażona z cebulą
Bardzo lubię wątróbkę i to pod każdą postacią, ale z oczywistych powodów nie jem jej zbyt często, zazwyczaj raz - góra dwa razy - w miesiącu. Lubię jak jest miękka, dobrze doprawiona i dobrze wysmażona - broń Boże krwista!
Wątróbkę z cebulą zazwyczaj przygotowuję "na oko", ale tym razem postanowiłam skorzystać z przepisu Agatki i szczerze mówiąc danie bardzo mi zasmakowało choć nie jestem dostatecznie przekonana do maggi, raczej wolę sos sojowy. W każdym razie przepis polecam. A już jutro podam mój ulubiony przepis na surówkę z kapusty kiszonej.
Wątróbka wieprzowa smażona z cebulą
Składniki:
- 500g wątroby wieprzowej
- 2 duże cebule
- 100g smalcu
- pieprz, sól
- maggi w płynie lub sos sojowy
- odrobina oleju
Cebule obieramy i kroimy w pólplasterki, a następnie lekko ją zezłocamy na odrobinie oleju. Umytą i osuszoną wątrobę oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie krótko smażymy rumieniąc z obu stron na dobrze rozgrzanym smalcu. Dodajemy cebulę, krótko podsmażamy razem i doprawiamy Podajemy od razu po przyrządzeniu z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub po prostu z kiszonym ogórkiem.
Smacznego:)